• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football FIFA anunţă că a primit şapte candidaturi la preşedinţia forului

FIFA anunţă că a primit şapte candidaturi la preşedinţia forului

There are no translations available.

FIFA a anunţat, într-un comunicat, că a primit şapte candidaturi la preşedinţia forului internaţional, inclusiv cea a lui Michel Platini, însă nu a menţionat nimic despre un al optulea dosar, cel al fostului căpitan al naţionalei din Trinidad-Tobago David Nakhid.

Astfel, şeicul Salmane Bin Ibrahim Al-Khalifa (Bahrain), Michel Platini (Franţa), prinţul Ali bin Al-Hussein (Iordania), Jerome Champagne (Franţa), Tokyo Sexwale (Africa de Sud), Musa Bility (Liberia) şi Gianni Infantino (Elveţia) au primit confirmarea că dosarele lor au ajuns la FIFA.

Comisia Electorală nu va analiza candidatura lui Michel Platini, atît timp cît acesta este suspendat, a menţionat FIFA. Preşedintele UEFA a fost suspendat 90 de zile din orice activitate legată de fotbal, de Comisia de Etică a FIFA, după ce justiţia elveţiană a deschis o anchetă cu privire la o sumă de bani pe care el a primit-o de la preşedintele forului mondial, Joseph Blatter. Acesta din urmă este suspectat că a efectuat o "plată neloială" de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini. Banii au fost achitaţi în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.

Platini a făcut apel la acestă suspendare.

Dosarele vor fi analizate mai întîi de Comisia de Etică a FIFA, care va stabili dacă există probleme de integritate în cazul vreunui candidat. Apoi, candidaturile vor fi procesate de Comisia Electorală, pe baza regulamentului forului internaţional.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi pînă în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a cîştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016.