• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football FIFA îşi deschide muzeu

FIFA îşi deschide muzeu

There are no translations available.

Muzeul Federației Internaționale de Fotbal își va deschide porțile la Zurich pe data de 28 februarie. Ceremonia oficială va avea loc la două zile după alegerea unui nou președinte al FIFA.

Oficialii forului internaţional au decis să inaugureze acest muzeu în perioada în care FIFA este marcată de cel mai amplu scandal din istoria sa.

Asta după ce un mare număr de membri ai Federaţiei au fost reținuți sau puși sub acuzare, fiind bănuiţi de corupție.

"Cred că este momentul potrivit pentru ca să apară un centru nou în fotbal la nivel mondial, care să aibă impact asupra oamenilor. Vedem că oamenii vor face diferenţa între funcționarii corupți, activitatea FIFA și acest muzeu", a spus directorul Stefan Jost.

Ideea unui muzeu al FIFA a fost lansată de Joseph Blatter, președintele demisionar al Federației. Acesta este în prezent suspendat opt ani pe data de 21 decembrie pentru o plată controversată de 1,8 milioane euro lui Michel Platini, președintele UEFA.

Directorul muzeului din Zurich susţine că Sepp Blatter nu va putea participa la ceremonia de deschidere, însă va putea veni în vizită mai târziu.

"Sepp Blatter este suspendat din funcţia de preşedinte, așa că nu poate participa la deschidere pentru că nu ocupă nicio funcţie oficială. După ceremonia de deschidere, el poate cumpăra un bilet şi are dreptul să viziteze muzeul ca un cetățean obișnuit", a spus Jost.

Muzeul are o suprafață de 3.000 de metri pătrați și trei etaje. Acesta va funcționa într-un imobil existent în centrul orașului Zurich și va expune numeroase obiecte ce retrasează istoria fotbalului, oferind microbiştilor peste 5.000 de exponate.

Pentru construcţia muzeului s-au investit 128 milioane de euro.