• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football De ce nu reuşesc echipele din Anglia în Champions League?

De ce nu reuşesc echipele din Anglia în Champions League?

There are no translations available.

Din 2012 pînă în prezent, doar trei cluburi din Premier League au reuşit să se califice în sferturile de finală ale Champions League, iar Manchester City a devenit aseară a patra echipă din Anglia care va juca în această fază a competiţiei în ultimele patru sezoane. Un declin evident şi îngrijorător pentru britanici, care ani la rînd s-au mîndrid cu cel mai puternic campionat intern din Europa.

Ultimele rezultate din cupele europene au fost însă dezamăgitoare, iar mulţi s-au întrebat dacă statutul avut de Premier League în lumea fotbalului este unul cîştigat pe drept, în condiţiile în care echipele de top din Anglia au pierdut aproape de fiecare dată duelurile cu echipele importante din Spania, Germania sau chiar Italia.

Prezent în studioul BT Sport după partida Manchester City - Dinamo Kiev, scor 0-0, fostul fundaş Rio Ferdinand, cîştigător al Ligii Campionilor cu Manchester United, în 2008, a fost întrebat de ce crede că echipele din Anglia nu mai fac faţă fazelor superioare ale competiţiei şi a oferit un răspuns pe cît de sincer, pe atît de dureros pentru fanii fotbalului britanic.

Ferdinand spune că niciunul dintre cei mai buni jucători ai momentului nu joacă în Premier League, iar echipele din Anglia nu au astfel cum să concureze cu Barcelona, Real Madrid, Bayern Munchen sau PSG. Deşi investesc masiv în transferuri, formaţiile din Premier League au vîndut în ultimii ani jucători precum Cristiano Ronaldo, Gareth Bale sau Luis Suarez, în dauna unor echipe care între timp au cucerit Liga Campionilor.

"În trecut aveam echipe care aveau nevoie să se califice în aceste competiţii şi să ajungă în fazele finale (n.r. din punct de vedere financiar). Mentalitatea era să depăşim fazele iniţiale ale turneului şi apoi să luăm fiecare meci pas cu pas.

În Champions League sînt echipe care în campionatele lor pot avea serii cîştigătoare de 20 de meciuri, poate cu două egaluri şi o înfrîngere.

În trecut, dintre cei mai buni jucători din lume, cîţiva jucau în Anglia. Acum niciunul nu joacă în Premier League!", a declarat Rio Ferdinand, care a avut însă cuvinte de laudă pentru vîrful argentinian Sergio Aguero, de la Manchester City.

"Îl iubesc pe Sergio Aguero. În ultimii trei, patru ani ai carierei mele din Premier League a fost cel mai puternic atacant pe care a trebuit să-l înfrunt. E rapid, are centrul de greutate jos, e puternic, poate juca pe ambele benzi ale terenului - stînga sau dreapta şi e un finalizator devastator cînd ajunge în faţa porţii. Ar putea juca în orice echipă din lume şi ar continua să marcheze", spune Ferdinand.

• În acest sezon la Champions League, Manchester United a fost eliminată în faza grupelor, Chelsea a pierdut în faţa lui PSG în optimi, în timp ce Arsenal e ca şi eliminată, după 0-2 cu Barcelona pe teren propriu. Manchester City s-a calificat în sferturi după ce a trecut de Dinamo Kiev cu scorul general de 3-1