• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Premiera în tragerea la sorti a preliminariilor CE din 2016

Premiera în tragerea la sorti a preliminariilor CE din 2016

There are no translations available.

Urnele valorice pentru tragerea la sorți a grupelor preliminare ale Campionatului European de fotbal din 2016 - EURO 2016 - vor fi alcătuite în urma coeficienților acumulați de echipele naționale la Cupa Mondială 2010 și la EURO 2012 (preliminarii și turnee finale), precum din în preliminariile CM 2014.

''Presupunînd că toate cele 54 de federații naționale se vor înscrie în competiție, tragerea la sorți, programată în orașul francez Nisa (mai precis, în incinta Palais des Congres Acropolis) în ziua de 23 februarie 2014, între 13,00-13,50 (ora Chișinăului), va cuprinde 53 de de echipe, acestea urmînd sa fie împărțite în 8 grupe de 6 echipe și una de 5. Franța este calificată ca țara organizatoare. După cum se știe, se vor califica 23 de naționale, turneul final fiind unul care va alinia la start 24 de echipe'', informează UEFA.

Echipele vor fi introduse în 6 urne valorice, pe baza sistemului coeficienților acumulați de fiecare echipă naționala în următoarele competiții: Cupa Mondială 2010 (preliminarii și turneul final), EURO 2012 (preliminarii și turneul final), Cupa Mondiala 2014 (faza grupelor de calificare și jocurile de baraj).

Fiecare grupă de calificare (de la A la I) va cuprinde cîte o echipă din fiecare urnă valorică, excepția fiind grupa I, care va avea numai 5 echipe.

Elaborarea programului jocurilor va fi făcută de computer și publicata pe site-ul oficial al UEFA în aceeași zi. Așadar, spre deosebire de precedentele preliminarii, programul meciurilor în fiecare grupa nu va fi stabilit în urma negocierilor dintre federațiile naționale (respectiv, în cazul ca acordul nu va fi realizat, prin tragere la sorți), ci va fi elaborat de computer.

Principiile de programare pe calculator a jocurilor vor fi următoarele:

a) Meciuri acasă/deplasare: echipele nu vor juca consecutiv mai mult de două jocuri acasă sau două jocuri în deplasare; fiecare echipă începe și termină competiția cu o succesiune de jocuri acasă-deplasare sau deplasare-acasă; pentru țările cu ierni lungi: echipele acestora vor juca în deplasare în zilele de meci 4 și 5 (în lunile noiembrie și/sau martie).

b) Stadioane cu risc generat de climă: din aceasta categorie fac parte stadioanele echipelor aparținînd țărilor care sînt expuse unor condiții de iarnă grea; în aceeași grupă de calificare se vor putea afla maxim trei țări cu astfel de condiții. Astfel de țări sînt Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia și Rusia (încadrate în categoria de iarna grea), respectiv Andorra, Belarus, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia și Ucraina (iarna mai ușoară).

c) Distanțe de transport: obiectivul este evitarea distanțelor mari în meciurile duble; relațiile de transport dintre țări sînt definite ca fiind — în calcul luîndu-se distanțele dintre capitalele țărilor respective — condiționate (dacă timpul de transport aerian este de peste 8 ore), semi-condiționate (între 6 și 8 ore) și necondiționate (mai puțin de 6 ore); în aceeași grupă de calificare vor putea fi extrase maxim trei țări care implică distanțe mari.

d) Situația politică: conform deciziilor Comitetului Executiv al UEFA, nu vor putea fi extrase în aceeași grupă următoarele țări: Armenia/Azerbaidjan, Rusia/Georgia și Spania/Gibraltar.

e) Centralizarea drepturilor de UEFA: din considerente TV, echipele naționale reprezentând piețele TV de vîrf vor juca în grupe de cîte 6: Anglia, Spania, Germania, Italia și Olanda

f) Constrîngeri și preferințe: regulile de tragere la sorți au fost împărțite în așa-numite ''constrîngeri'' și ''preferințe''; constrîngerile au prioritate asupra preferințelor; ordinea de prioritate (și greutate) trebuie stabilită pentru toate regulile; ordinea de prioritate a constrîngerilor este următoarea: țări cu iarna grea (1), distanțe de transport (2), restricții specifice privind echipele (3), ora de începere rezonabilă (4); ordinea de prioritate pentru preferințe este următoarea: piețe de vîrf (6), ora de începere tîrzie (7), repartizare regională (7), repartizare egală a meciurilor/orelor de începere (9). Partidele vor avea loc joi-duminică sau vineri-luni sau sîmbătă-marți, în principiu de la ora 20,45 — ora Europei Centrale (21,45 — ora Chișinăului), iar în weekend-uri chiar la 18,00 (19,00 — ora Chișinăului).