• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football RETROSPECTIVA 2016 Fotbal: Pragmatica echipă a Portugaliei, câștigătoarea EURO 2016

RETROSPECTIVA 2016 Fotbal: Pragmatica echipă a Portugaliei, câștigătoarea EURO 2016

There are no translations available.

Pragmatica națională de fotbal a Portugaliei a cîștigat în mod neașteptat EURO 2016, printr-o victorie cu 1-0, după prelungiri, în finala cu Franța, de pe Stade de France din Saint-Denis.

Portugalia a condus doar 73 de minute în timpul EURO 2016. Aceste cifre ilustrează strategia unei foarte pragmatice echipe a Portugaliei, care a mizat totul pe apărare și pe capacitatea de a-și bloca adversarul.

La EURO 2016, Portugalia a început greoi, cu trei egaluri în grupă (1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria și 3-3 cu Ungaria) și o calificare in extremis, de pe locul al treilea. În optimi a învins puternica formație a Croației după prelungiri (1-0), în sferturi a trecut de Polonia la loviturile de departajare (5-3), iar în semifinale a învins Țara Galilor (2-0). Seleccao a obținut doar o victorie după 90 de minute la EURO 2016, dar a ajuns în finală.

Echipa Portugaliei a cîștigat în premieră titlul de campioană europeană, unicul gol al finalei fiind marcat de Eder, atacantul echipei franceze Lille (109). Portugalia, deși fără vedeta Ronaldo (accidentat), a cucerit primul său mare trofeu, după ce pierduse finala EURO 2004, pe teren propriu. Franța a rămas cu două titluri europene (1984, 2000) și unul mondial (1998), pierzînd a doua sa finală, după cea de la Cupa Mondială din 2006.

Revelațiile turneului din Franța au fost Țara Galilor și Islanda, în schimb Spania și Belgia au dezamăgit. Ibericii au fost eliminați în optimi de Italia (0-2), iar belgienii au fost umiliți cu 3-1 de galezi în sferturi.

Islanda, care a impresionat prin atașamentul suporterilor, a terminat pe locul al doilea în grupa Portugaliei, iar apoi a eliminat Anglia în optimi (2-1), pierzînd în sferturi în fața Franței (2-5).

Țara Galilor a avut o comportare și mai frumoasă, câștigând grupa, după care a trecut de Irlanda de Nord (1-0) și Belgia, înainte de se opri în semifinale (0-2 cu Portugalia).

Atacantul francez Antoine Griezmann a fost desemnat cel mai bun fotbalist de la EURO 2016 de către comisia de observatori tehnici ai UEFA, condusă de fostul internațional român Ionuț Lupescu.

Antoine Griezmann a încheiat cu șase goluri și două pase decisive EURO 2016, în care Franța a pierdut finala în fața Portugaliei (0-1 după prelungiri). Jucătorul de 25 de ani a avut o mare influență mai ales în fazele eliminatorii, punctînd de două ori în semifinala cu Germania (2-0), la fel cum o făcuse și în optimi de finală împotriva Irlandei (2-1, după ce "Les Bleus" au fost mult timp conduși).

Griezmann a cîștigat și titlul de golgheter la EURO 2016, cu cele șase goluri înscrise la turneul din Franța. Atacantul echipei Atletico Madrid a marcat de patru ori cu stîngul și de două ori cu capul în cele șapte meciuri disputate la EURO 2016, și a terminat cu trei goluri în plus față de următorii clasați în ierarhia marcatorilor, coechipierii săi Giroud și Payet, precum și portughezii Cristiano Ronaldo și Nani.

La EURO 2016 s-au marcat 108 goluri în 51 de meciuri, ceea ce înseamnă o medie de 2,12 goluri pe meci. Cel mai prolific sfert de oră a fost cel dintre minutele 46 și 60, cu 21 de goluri înscrise, urmat de intervalul 31-45, 20 de goluri, și 76-90, cu 19 goluri, etc. Franța a avut cel mai bun atac, cu o medie de 1,86 goluri pe meci, urmată de Belgia (1,8) și Țara Galilor (1,67).

Golgheterul preliminariilor a fost polonezul Robert Lewandowski, cu 13 goluri înscrise.

Golul reușit de ungurul Zoltan Gera împotriva Portugaliei a fost ales de internauți cel mai frumos de la EURO 2016. Golul prin care Gera a deschis scorul în meciul Ungaria — Portugalia (3-3) din faza grupelor a strîns 32% din voturi, mai bine de 150.000 de internauți pronunțîndu-se în favoarea sa. Gera, un jucător în vîrstă, 37 de ani, care evoluează în campionatul intern, la Ferencvaros, a marcat cu stîngul, de la marginea careului, după ce a controlat mingea pe piept.

Suedezul Zlatan Ibrahimovic, germanul Thomas Muller și polonezul Robert Lewandowski sînt printre decepțiile de la EURO 2016, potrivit revistei France Football.

Portugalia a dat patru jucători, printre care vedeta Cristiano Ronaldo, în echipa ideală a competiției, alcătuită de comisia de observatori tehnici ai UEFA.

În afară de cei patru lusitani, în acest unsprezece ideal se regăsesc trei germani, doi francezi și doi galezi, altfel spus, doar jucători de la echipele care au atins semifinalele turneului.

Iată cum arată această echipă, în așezarea 4-2-3-1: Rui Patrício (Portugalia) — Joshua Kimmich (Germania), Jerome Boateng (Germania), Pepe (Portugalia), Raphael Guerreiro (Portugalia) — Toni Kroos (Germania), Joe Allen (Țara Galilor) — Antoine Griezmann (Franța), Aaron Ramsey (Țara Galilor), Dimitri Payet (Franța) — Cristiano Ronaldo (Portugalia).

Finala EURO 2016 a fost urmărită de 20,8 milioane telespectatori (73% cotă de audiență) în țara gazdă a competiției, aceasta fiind cea mai bună audiență din ultimii zece ani pentru televiziunea franceză.

Fostul internațional spaniol Xavi a înmînat trofeul cîștigătoarei EURO 2016.

Campionatul European de fotbal din Franța a generat venituri de 1,93 miliarde de euro și costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane, a anunțat UEFA. Șase sute de milioane din acest venit net au fost acordate celor 55 de federații naționale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 și ale preliminariilor sale.

Aceste venituri au fost în creștere cu 34% în raport cu ediția 2012 a turneului, organizat în comun de Polonia și Ucraina, ținînd cont de trecerea de la 16 la 24 de echipe.