• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Dan Petrescu, cel mai bun fundaş dreapta din istoria lui Chelsea

Dan Petrescu, cel mai bun fundaş dreapta din istoria lui Chelsea

There are no translations available.

A fost inclus de mai multe publicaţii britanice, printre care şi cotidianul The Daily Mail, între cei mai buni 11 jucători din istoria lui Chelsea. Dan Petrescu, căci despre el vorbim, le-a arătat englezilor timp de cinci ani cât de talentat, determinat şi pasionat poate fi un român pe terenul de fotbal. Între 1995 şi 2000, fostul fundaş dreapta a jucat 215 meciuri pentru londonezi şi a reuşit 23 de goluri şi 33 de pase decisive, cifre care l-au adus în echipa all-time a clubului chiar şi în opinia imensului Ruud Gullit. „Avea plămâni, era uşor să joci cu el. E cel mai bun fundaş dreapta pe care mi-l amintesc”, l-a caracterizat fostul mare fotbalist olandez pe Dan Petrescu.

Însă, drumul până la o asemenea performanţă a fost lung şi împânzit cu obstacole. Zece ani i-a luat să ajungă la Chelsea. Şi-a început cariera la Steaua, unde a petrecut şase ani, dintre care unul sub formă de împrumut la FC Olt Scorniceşti. În 1991, a fost transferat de Foggia, iar după doi ani a făcut pasul la Genoa, unde a petrecut un sezon. A urmat marele succes de la Campionatul Mondial din 1994, care i-a adus transferul la Sheffield Wednesday. „Am făcut bine că m-am dus acolo. Odată ajuns în Anglia, l-am sunat pe Giovani (n.a. - Ioan Becali, impresarul său de la acea vreme) şi i-am zis: «Eu de aici nu mai plec!». Şi aşa a fost, nu am mai plecat de acolo”, mărturiseşte Dan Petrescu, mai târziu, la Europa FM.

Deşi recunoaşte că s-a bucurat din plin de perioada petrecută la Sheffield, după doar un an a plecat la Chelsea fără să se uite vreo clipă în urmă. „În momentul în care Chelsea m-a ales, era o echipă normală, de locul 11-12. Dar îi cumpărase pe Ruud Gullit şi Mark Hughes, jucători foarte mari. Mi-am dat seama că vor să facă ceva. Şi atunci m-au convins, cu toate că eram fericit la Sheffield”, îşi reaminteşte actualul antrenor al echipei CFR Cluj.