• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Pavel Cebanu: ”Soluția salvatoare este crearea Academiilor, școlilor, claselor specializate de fotbal”

Pavel Cebanu: ”Soluția salvatoare este crearea Academiilor, școlilor, claselor specializate de fotbal”

There are no translations available.

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, dl Pavel Cebanu a acordat recent un interviu Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES. Propunem atenției un fragment: ”…Părerea mea fermă este că nu este cazul să născocim bicicleta atunci când ea a fost inventată în urmă cu mulți ani. Deci, scurt pe doi, cum se vorbește pe la noi:crearea la cluburile de fotbal a Academiilor, a școlilor de profil și a claselor specializate în sistemul de învățământ. Asta-i soluția salvatoare. Cine va reuși să o traducă în viață – acela va izbândi.

Îmi permit să dezvolt, sincer, în continuare tema, teza. Clasele specializate și-au demonstrat viabilitatea, eficiența, randamentul maximal în perioada sovietică și de ce să nu luăm ce-a fost bun în timpul respectiv? De ce să descoperim America când ea a fost cu mult timp în urmă descoperită?

Al doilea moment. Toată lumea știe că campionatul Angliei este cel mai puternic de pe mapamond. Să analizăm puțin, în acest context, cum se face selecția în această țara. La început, în taberele cluburilor vin doritorii, băiețandrii care doresc să practice fotbalul. Cei mai buni dintre ei sunt selectați în secție, iar părinții lor trebuie să decidă în continuare. Odraslele lor fac fotbal de performanță și frecventează școala doar două zile pe săptămână. Ei hotărăsc și, pare-mi-se, că au dreptate, pentru că este imposibil să cuprinzi necuprinsul, să știi de toate câte oleacă și să nu fii profesionist cu adevărat în ceea ce faci.

Cei mai buni în anumite domenii, științe se pregătesc să studieze la renumitele universități din Oxford, Cambridge… Cei mai buni la fotbal își perfecționează măiestria pentru a juca pe viitor la Chelsea, Liverpool, Manchester United… Asta-i, pe scurt, povestea performanței. Și ca să o închei, de asemenea, succint. Cine știe - rog să-mi spună. Ce studii are geniul Messi? Sau celebrul Ronaldo?...”

Interviul poate fi citit pe site-ul moldpres.md. Varianta lui integrală va fi publicată vineri, 30 martie, în ziarul Săptămîna.