• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Andrei Prodan a rectificat două erori din istoria fotbalului moldovenesc

Andrei Prodan a rectificat două erori din istoria fotbalului moldovenesc

There are no translations available.

Ziaristul sportiv Andrei Prodan a rectificat, prezentând probele de rigoare, două date importante din istoria fotbalului moldovenesc, relatează MOLDPRES.

Prima ține de omagierea zilei fondării clubului de fotbal Zimbru Chișinău - 16 mai 1947 - în care se specifică greșit că la baza creării a fost formația Dinamo Chișinău. De fapt, la originea ei a fost campioana Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești în 1949 Burevestnik Bender (7 jucători), 4 fotbaliști de la Dinamo Chișinău și un grup de jucători ai Asociației unionale Burevestnik, în temei de la Moscova. Decizia de a crea echipa Burevestnik Chișinău, care a devenit în continuare Moldova, Avîntul, Nistru, Zimbru a fost luată la nivel unional pe 11 aprilie 1950.

”Este dreptul conducerii actuale a clubului Zimbru să facă corectările necesare. Eu mi-am făcut datoria ca ziarist, statistician, din respect față de sine, adevăr”, a declarat astăzi pentru agenție Andrei Prodan.

A doua precizare de rigoare ține de data creării Federației Moldovenești de Fotbal. ”Ea a fost fondată nu pe 14 aprilie 1990, ci la 14 martie 1990. Acest lucru poate fi demonstrat prin articolele publicate în ziarele Moldova sportivă și Tinerimea Moldovei de ziariștii Ion Sandu, respectiv, Ion Robu”, remarcă Andrei Prodan.