• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Bravul arbitru Nicolae Vizitiu a împlinit 60 de ani

Bravul arbitru Nicolae Vizitiu a împlinit 60 de ani

There are no translations available.

Arbitrul de handbal Nicole Vizitiu, Observator Internațional de Elită, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, relatează MOLDPRES.

Redutabilul arbitru s-a născut la Negureni (Telenești). După absolvirea școlii medii, a studiat la Tehnicumul Republican de Cultură Fizică și Sport, după care și-a continuat învățătura la Institutul Pedagogic ”Ion Creangă”, facultatea educație fizică. Din 1988 și până în 1995 a activat la Comitetul Republican pentru Cultură Fizică și Sport.

A început să arbitreze în handbalul moldovenesc în 1993. Cu începere din 1995 a început să oficieze meciuri internaționale. ”A fost greu la început. Engleza, limbă obligatorie de comunicare la nivel internațional sportiv, am învățat-o mai mult din mers. Dar, am perseverat și am reușit”, a declarat omagiatul astăzi pentru agenție.

În 2018 a deservit meciurile finale ale Champions League la handbal masculin, desfăşurate la Cologne (Franţa). „Am fost la această sărbătoare a handbalului european în postura de delegat al Uniunii Europene de profil. În faza finală au evoluat cluburile Motpellier HB, HBC Nantes, Paris Saint-Germain, toate din Franţa, şi HC Vardar (Skopje, Macedonia). Eu am fost responsabil de buna desfăşurare într-un meci semifinal şi disputa pentru locul trei. Pretenţii din partea organizatorilor faţă de prestaţia mea nu au fost”, își amintește reputatul arbitru.

Anul curent a oficiat la finala Campionatului European de handbal masculin. Partidele s-au desfășurat în trei țări: Austria, Norvegia și Suedia. De asemenea, a arbitrat și meciuri din cadrul Ligii Campionilor.

Din 1995 şi până în prezent exercită funcţia de Secretar general al Federaţiei Moldoveneşti de Handbal. A mai fost delegat în 2015 de către Uniunea Europeană de Handbal la faza finală Champions League, dar rezervată cluburilor feminine, ce s-a desfășurat la Budapesta (Ungaria).

În 2012 a susținut cu succes examenele de Observator Internațional de Elită. Până în prezent a oficiat peste 400 de partide internaționale. Cu acest indice este primul în Europa, fapt remarcat și de Uniunea Europeană a Handbalului. El este unicul arbitru moldovean care deserveşte partide la un asemenea nivel internaţional.