• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football S-a stins din viață arbitrul Leonid Ulanov

S-a stins din viață arbitrul Leonid Ulanov

There are no translations available.

Arbitrul Leonid Ulanov (85 de ani) din Bălți, unul dintre cei mai buni în țară, a fost petrecut ieri pe ultimul drum, relatează MOLDPRES.

El a fost unul dintre puținii cavaleri ai fluierului din RSS Moldovenească, care s-a învrednicit de titlul de arbitru de categorie unională.

A început să practice fotbalul la vârsta de 13 ani, evoluând pe post de portar. A făcut serviciul militar la Ungheni, unde a jucat pentru echipa Locomotiva din localitate. În 1958 a fost invitat la formaţia Stroitel (Constructorul) Bălţi, în componenţa căreia a devenit campion al Asociaţiei sportive benevole ”Moldova” şi vicecampion al RSS Moldoveneşti în anul 1962, obţinând astfel dreptul să participe în campionatul URSS (premieră pentru oraşul Bălţi).

În paralel, la insistenţele lui Iuri Ponomariov (Chișinău) şi Mihail Ionescu (Bălți), doi valoroși cavaleri ai fluierului din țară, a început cariera de arbitru. Iniţial oficia competiţiile orăşeneşti, iar debutul pe arena republicană şi l-a făcut pe data de 5 septembrie 1958, la Lipcani. În 1961 devine arbitru de categoria I, iar peste doi ani – arbitru de categorie republicană.

Pe 10 iulie 1963 este consemnat debutul lui Leonid Ulanov în calitate de arbitru al unui meci din campionatul URSS. În acea zi, el a fost arbitru de linie la meciul Stroitel Bălţi – SKA Minsk. Peste un an va arbitra primul său meci din turneul unional în calitate de „central”. La 1 iulie 1974, Leonid Ulanov devine al cincilea reprezentant al RSSM care se învredniceşte de titlul „arbitru de categorie unională” (Moldova a avut opt asemenea arbitri).

În total, bălţeanul a arbitrat 68 de partide în campionatul sovietic, 37 dintre care în primul eşalon valoric. Printre formaţiile care au fost arbitrate de Ulanov se numără Spartak, Dinamo, Lokomotiv (toate din Moscova), Zenit (Leningrad), Şahtior (Doneţk), Dinamo (Minsk), Karpatî (Lvov), Zarea (Voroşilovgrad) etc.

Lui Leonid Ulanov îi aparţine recordul absolut de prezenţe în TOP-10 al celor mai buni arbitri din RSSM (1963-1985). În 1974 şi 1980 este desemnat cel mai bun cavaler al fluierului din țară.

După încheierea carierei de arbitru, Leonid Ulanov trei ani (1985-1987) a lucrat în calitate de şef de echipă la Zarea Bălţi, care în acea perioadă evolua în Liga a II-a a campionatului Uniunii Sovietice. În 1987 a devenit observator al meciurilor din campionatul Moldovei, fiind ales şi preşedinte al Colegiului de arbitri din Bălţi, unul dintre cele mai bune din ţară.

Pe 9 august 2010, în cadrul celui de-al IX-a Congres al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), lui Leonid Ulanov i-a fost decernat „Ordinul de Merit” al FMF „pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc”. Leonid Ulanov s-a născut pe 22 decembrie 1935 în oraşul Harkov.