• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Sevilla a cîștigat Europa League

Sevilla a cîștigat Europa League

There are no translations available.

Echipa spaniolă Sevilla FC a cîștigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins formația portugheză Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor), miercuri seara, în finala disputată pe ''Juventus Stadium'' din Torino.

Benfica a început ceva mai bine meciul și a avut prima ocazie de gol în min. 14, cînd Garay a trimis din unghi spre poartă, dar Beto a respins în corner. Sevilla a preluat apoi controlul jocului și a avut o posesie mai bună, însă fără a-și crea ocazii mari de gol. O situație notabilă s-a consumat în min. 37, cînd Reyes l-a găsit bine pe Alberto Moreno, dar șutul cu efect al fundașului stânga a fost reținut de Oblak (37).

Finalul primei reprize i-a găsit pe portughezi în atac, iar Beto i-a blocat pe rînd pe Maxi Pereira și pe Rodrigo (45+1).

În debutul părții secunde, Benfica a trecut pe lîngă deschiderea scorului, dar Pareja a respins de două ori decisiv, la baloanele expediate de Lima și Rodrigo, după care Reyes l-a blocat pe același Lima (48).

Acțiunile periculoase au alternat la cele două porți și a fost rîndul andaluzilor să rateze golul: Luisao l-a jenat pe Reyes, aflat în poziție de finalizare (53), iar apoi Oblak a prins mingea expediată de același José Antonio Reyes (55).

''Vulturii'' au cerut penalty în min. 56, cînd Alberto Moreno l-a faultat pe Lima în careu, dar arbitrul nu a dictat nimic.Beto, fostul portar al echipei CFR Cluj, a reținut șutul expediat de Gaitan (57), iar la poarta cealaltă slovenul Oblak (61) a fost la post la șutul lui Reyes.

Echipa spaniolă a continuat să aibă o posesie superioară, dar tot Benfica a fost cea care a fost mai aproape de gol. Lima a fost blocat in extremis în careu de Coke (72) și nu a putut să-l învingă pe Beto nici în min. 84, lusitanul respingînd peste transversală. Garay a trecut pe lîngă gol în min. 85, reluînd peste transversală o centrare care a depășit apărarea andaluză. Același Garay a trimis peste transversală, după un carambol în careul echipei spaniole (90+2).

iÎn prelungiri, Lima l-a pus la încercare pe Beto (99), din lovitură liberă, dar portarul lusitan a respins. Aproape imediat, Sevilla a avut o contră tăioasă, prin Bacca, însă șutul columbianului a trecut puțin pe lîngă poartă (101). Meciul a ajuns la loviturile de departajare, iar andaluzii au fost mai lucizi, portarul Beto apărînd șuturile lui Cardozo și Rodrigo.

Au executat în ordine loviturile de departajare: Lima (gol) 0-1, Carlos Bacca (gol) 1-1, Oscar Cardozo (ratare — apără Beto) 1-1, Stephane Mbia (gol) 2-1, Rodrigo (ratare — apără Beto) 2-1, Coke (gol) 3-1, Luisao (gol) 3-2, Kevin Gameiro (gol) 4-2.

Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene și a doua la rînd în competiție, după 1-2 cu Chelsea anul trecut.

După ce a cîștigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 și 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 și 1990, finala Cupei UEFA din 1983 și cea a Europa League din 2013, iar acum cu Sevilla.

''Vulturii'' au disputat a treia lor finală în această competiție. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie și 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul, după 0-1 și 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima ''blestemului lui Guttmann'': blestemul datează din anii '60, după ce antrenorul ungur Bela Guttmann a reușit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergențe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunțat faimoasele cuvinte: "Fără mine clubul nu va mai cîștiga nicio finală europeană".

De partea cealaltă, Sevilla a cîștigat de două ori la rînd Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough.

Spania are cele mai multe trofee în a doua competiție europeană intercluburi — 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca și Rusia și Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia și Ucraina au câte un trofeu.

De remarcat faptul că de la transformarea competiției în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediții (Fulham și Chelsea) nefiind din peninsulă.