• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football A murit Alfredo Di Stefano, de cinci ori câştigător al Cupei Campionilor: "A fost cel mai mare fotbalist din istorie"

A murit Alfredo Di Stefano, de cinci ori câştigător al Cupei Campionilor: "A fost cel mai mare fotbalist din istorie"

There are no translations available.

Fotbalul mondial este în doliu. Fostul mare atacant al lui Real, Alfredo Di Stefano, a decedat luni seară la vîrsta de 88 de ani. La o zi după ziua sa de naştere, sîmbătă noapte, fostul fotbalist al lui Real Madrid a suferit un infarct în spitalul Gregorio Marañón din Madrid, iar organismul său nu a mai rezistat. Simbol al madrilenilor, Di Stefano este considerat de mulţi specialişti cel mai în vogă atacant al anilor '50. A înscris 216 goluri în 262 de meciuri pentru "Blancos", echipă alături de care a cîştigat opt titluri de campioană a Spaniei.

18 minute a fost resuscitat de către medici sîmbătă noapte Di Stefano

"Di Stefano a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, mult mai bun chiar şi decît Pele. Era în acelaşi timp închizător în faţa apărării, mijlocaş de creaţie şi cel mai periculos atacant"

Helenio Herrera, inventatorul Catenaccio.

Blestemul "Mondialului"

Pentru Di Stefano a fost imposibil să ajungă la Campionatul Mondial. În 1950, atacantul reprezenta naţionala Argentinei, dar ţara sa natală a refuzat să participe la turneul organizat în Brazilia. Acelaşi lucru s-a repetat în 1954. În acel moment, Di Stefano jucase şi pentru selecţionata Columbiei, iar acest fapt a produs o ruptură între atacant şi echipa naţională a ţării sale. În 1956 a obţinut cetăţenia spaniolă şi a început să joace pentru selecţionata iberică. Doar că Spania nu a reuşit să se califice pentru Mondialul din 1958. S-a revanşat patru ani mai tîrziu, ajutînd echipa să meargă la turneul final. Chiar şi aşa, o accidentare l-a făcut să rateze competiţia organizată în Chile. În 1966, Di Stefano s-a retras din fotbalul profesionist fără să joace niciun meci la Campionatul Mondial.

Nu ştiu dacă am fost un jucător mai bun decît Pele, dar pot să spun fără dubiu faptul că Di Stefano a fost mai bun decît Pele. Sînt mîndru atunci cînd cineva vorbeşte despre Di Stefano. A fost mai bun şi decît mine, şi decît Pele
Diego Maradona, în 1997, în cadrul unei emisiuni din Italia

A fost disputat de Real Madrid şi Barcelona

Transferul lui Di Stefano în Spania s-a dovedit a fi unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria fotbalului. Real Madrid a fost prima echipă care a sesizat talentul atacantului, în cadrul unui amical din 1952, în care echipa sa de atunci, Millonarios, a învins Real Madrid cu scorul de 4-2. Preşedintele Realului din acea vreme, Santiago Bernabeu, a rămas impresionat de jucătorul născut în Buenos Aires, iar în iulie 1953 a ajuns la un acord cu echipa lui Di Stefano. Însă madrilenii nu erau singurii care s-au interesat de serviciile jucătorului.

Barcelona a intrat pe fir şi avea un avantaj, deoarece era reprezentată de Ramon Trias Fargas, un avocat expert în legislaţie de afaceri, şi totodată fiul unui deţinător de acţiuni de la Millonarios, clubul la care Di Stefano evolua în acea vreme. Conform avocatului, problemele cu transferul la Barcelona au apărut când preşedintele Enric Marti Carreto l-a inclus şi pe Josep Samitier, şeful scouterilor, în negocierile pentru jucător. Samitier a venit la discuţii alături de Joan Busquets-Baro, o cunoştinţă catalană ce locuia în Columbia, susţinînd că acesta va ajuta la procesul de comunicare între cele două părţi. Însă Busquets era director la Santa Fe, o rivală a clubului Millonarios la care evolua jucătorul, astfel că a încercat să saboteze transferul.

În ciuda piedicilor puse de Busquets, în 1953, Di Stefano a semnat un contract cu Barcelona, doar că tranzacţia nu a fost recunoscută de federaţia de din Spania. Pe 22 mai 1953, Di Stefano a ajuns în statul iberic pentru a concluziona  înţelegerea cu Barcelona. În timpul discuţiilor sale cu federaţia, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu s-a prezentat drept oficial al Barcelonei şi a reuşit să-l convingă pe jucător să semneze cu clubul din Madrid.

"Îi îmbrăţisez familia şi pe fanii Madridului, care azi trăiesc una dintre cele mai triste zile",
Vicente Del Bosque, selecţioner Spania şi fost antrenor al Realului

Răpit în Caracas

Un amănunt mai puţin ştiut despre fostul mare fotbalist este că în 1963 a fost răpit. Aflat în cantonament în Venezuela, Di Stefano, a fost răpit din hotelul Potomac, acolo unde era cazată Real Madrid. Timp de trei zile, fotbalistul a fost ţinut ostatic de Forţa Armată de Eliberare a Naţiunii, iar operaţiunea de răpire a purtat numele de "Julian Grimau", inspirat de fostul comunist spaniol, executat  în timpul dictaturii lui Francisco Franco. Di Stefano a fost eliberat, fără să fie rănit sau maltratat.

”A marca goluri este ca a face dragoste. Toată lumea ştie cum să facă asta, dar nimeni nu o face ca mine”
Alfredo Di Stefano

Trofeele cîştigate de Di Stefano ca jucător:

Argentina: Copa America (1947)
River Plate: Campionatul Argentinei(1945, 1947)
Millionarios: Campionatul Columbiei (1949, 1951, 1952), Cupa Columbiei (1953)
Real Madrid: Campionatul Spaniei (1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964), Cupa Spaniei (1962), Cupa Campionilor Europeni (1955-56, 1956-57, 1957-58, 1958-59, 1959-60), Cupa Intercontinentală (1960)