• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Pavel Cebanu: ”Startul echipei naționale la Campionatul European va fi foarte dificil”

Pavel Cebanu: ”Startul echipei naționale la Campionatul European va fi foarte dificil”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu

Întrebare:- Peste numai cîteva zile va fi dat startul preliminariilor Campionatului European-2016.Care-i, în percepția D-voastră, atmosfera din sînul echipei naționale, ce gînduri Vă trezește actuala ediție, ce obiectiv a fost trasat?

Răspuns: - Federația  a îndeplinit orice solicitare, doleanță a staff-ului tehnic al selecționatei condus de Ion Caras: cantonamente, meciuri amicale…Personal am rămas satisfăcut de prestația jucătorilor în partidele de verificare cu reprezentativele Poloniei, Suediei, celelalte selecționate. Practic, cu foarte mici excepții, toți candidații în lot joacă la echipele unde-s legitimați, fapt ce denotă că se află într-o formă sportivă bună și insuflă optimism în viitoarele meciuri. Vom avea, însă, din punctul meu de vedere, un start foarte dificil.

Muntenegru ne așteaptă cu nerăbdare în primul meci programat (8 septembrie) să-și ia revanșa pentru înfrîngerea usturătoare de pe teren propriu  din anul trecut. Austria a declarat fără echivoc că va lupta pentru calificare și partida de acasă cu ea (9 octombrie) va fi foarte grea. Peste doar trei zile (12 octombrie) vom juca la Sankt-Petersburg cu Rusia. Nu comentez prea mult. Repet doar că va fi un start extrem de dificil. Referitor la obiectivul trasat. Am stabilit că trebuie să luptăm pentru locul trei în grupă, fapt ce ne-ar  permite să sperăm la baraj și calificarea în premieră în faza finală a Europenelor.

Î:- Privind în continuare lucrurile printr-o optică optimistă ce ați dori să mai remarcați în contextul celor spuse?

R:- Evoluarea echipelor  Zimbru și Sheriff în play-off-ul Ligii Europa este un semn bun. Antrenorul Oleg Kubarev, avînd la dispoziție un lot modest, fără vedete, a demonstrat ce lucruri frumoase pot fi realizate cu o disciplină și tactică de joc exemplară. Experiența acumulată în partidele desfășurate în acest turneu de jucătorii-membri ai echipei naționale va fi, cred, de un real folos și se va răsfrînge pozitiv și asupra rezultatelor ce vor fi înregistrate la echipa națională. Modul cum  a demarat actuala ediție a campionatului național, lupta strînsă pentru punctele puse în joc, de asemenea, este un fapt îmbucurător.

Î:- Referitor la turneul de pe prima scenă a fotbalului autohton există, însă, la sigur,  și aspecte ce Vă deranjează…

R:- Evident că l-aș dori mai competitiv, atractiv, tensionant, pentru că concurența sănătoasă, aprigă, în spiritul sportivității, este pîrghia principală a succesului. Însă, pentru   aceasta trebuie ca toate echipele să aibă, în primul rînd, o infrastructură minimă necesară. Cu regret, la capitolul respectiv satisfac cerințele timpului doar Sheriff și Zimbru. Schimbări spre bine au intervenit la Dacia, Milsami. În rest, participantele se ciocnesc cu probleme, dificultăți, atunci cînd ne referim la stadioanele proprii, baza materială și, ca urmare, și evoluțiile lor sînt mai modeste, neconvingătoare.

Î:- Cînd federația va da în folosință arena polivalentă de la Ciorescu unde se va juca, în afară de fotbal, într-o sală modernă, conform tuturor rigorilor internaționale de disputare, și baschet, volei, handbal…?

R: - Intenționăm ca să inaugurăm acest complex în noiembrie curent. Acolo, într-adevăr, vor fi create toate condițiile de desfășurare a antrenamentelor, meciurilor internaționale, diferitor manifestări cu caracter cultural-sportiv. Am investit mult în această arenă și sper că peste un timp oarecare să vedem roadele muncii depuse. Ași dori să se înregistreze pe viitor acolo același randament al activităților, ca și la Centrul de pregătire a loturilor naționale de la Vadul lui Vodă de care eu personal sînt mîndru.

Î: - Se vorbește destul de insistent și cu multă speranță în glas că ar putea să se producă pe viitor un reviriment spectaculos și odată cu crearea Academiei de Fotbal a federației…

R:- Dacă forțam puțin nota ea ar fi fost deja inaugurată, la Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv, fiindcă am găsit toată înțelegerea, susținerea la tema în cauză și din partea Ministerului Educației, și a directorului Liceului, dl.Ion Robu. Eu, însă, m-am învățat să măsor de șapte ori pentru a tăia odată și deprinderea aceasta m-a determinat să nu mă grăbesc, să mai aștept puțin. Asta pentru că exista riscul, popular vorbind,  să pun căruța înaintea cailor. L-am evitat și am decis ca Academia să înceapă a funcționa la nivelul turațiilor maxime, dorite cu începere de la 1 septembrie 2015. Am toată încrederea că și activitatea desfășurată în această instituție va constitui un factor important în dezvoltarea fotbalului moldovenesc.