• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Urmările meciului Serbia - Albania

Urmările meciului Serbia - Albania

There are no translations available.

Olsi Rama, fratele premierului albanez Edi Rama, a fost reţinut, marţi seară, la Belgrad, fiind acuzat că a organizat incidentul care a dus la suspendarea meciului Serbia - Albania, din preliminariile Euro-2016, a anunţat televiziunea de stat sîrbă (RTS). "Este o speculaţie a presei, nu am fost arestat", a declarat Rama, la revenirea pe aeroportul din Tirana.

Olsi Rama, fratele premierului albanez Edi Rama, bănuit că ar fi la originea incidentului ce a dus la oprirea meciului Serbia - Albania, din preliminariile Euro-2016, a revenit, miercuri, la Tirana şi a dezminţit că ar avea vreo legătură cu aceste evenimente, informează AFP.

"Nu am nimic de-a face cu drona (...) nu înţeleg de unde a apărut această poveste", a declarat Olsi Rama, la sosirea în capitala albaneză.

"Este o speculaţie a presei, nu am fost arestat. Cînd s-a produs incidentul, situaţia a devenit haotică, iar poliţiştii controlau pe toată lumea. Le-am arătat paşaportul meu american şi camera de luat vederi. Totul a durat cîteva minute", a declarat Rama, care a revenit la Tirana, miercuri dimineaţă, alături de naţionala Albaniei.

Ministrul albanez al Educaţiei şi Sportului, Lindita Nikolli, adjunctul vicepremierului Niko Peleshi, dar şi mii de suporteri au fost, miercuri, la aeroport pentru a primi echipa naţională.

La Tirana, dar şi în alte ţări din regiune unde există comunităţi albaneze - în Kosovo şi Macedonia - întreruperea meciului a fost celebrată ca o victorie, albanezii fiind convinşi că Serbia va fi sancţionată de UEFA şi desemnată drept responsabilă pentru oprirea partidei.

Presa din Tirana salută, miercuri, comportamentul echipei şi consideră partea sîrbă responsabilă de incident.

"Misterul dronei. Cine este în spatele ei, sîrbii sau albanezii", titra publicaţia Shqiparja.com, în timp ce cotidianul Shqip a constatat că "simbolurile albaneze i-au panicat pe suporterii sîrbi".

Presa sîrbă condamnă în unanimitate o "provocare" albaneză orchestrată de fratele premierului albanez. "Promovare a Albaniei Mari la Belgrad", a titrat Vecernje Novosti, în timp ce cotidianul Danas a constatat că "naţionalismul a ucis fotbalul".

Analistul politici Dragomir Andjelkovic a declarat, miercuri, la televiziunea de stat, că "o astfel de provocare este legată de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin", prevăzută, joi, la Belgrad.

"Doar albanezii nu ar fi putut face aşa ceva fără un sprijin venit din cercurile care doresc să pedepsească Belgradul pentru politica de cooperare cu Moscova", a precizat acesta.

Potrivit RTS, care citează Ministerul sîrb de Interne, Olsi Rama conducea, din loja oficială a stadionului, cu ajutorul unei telecomenzi, o dronă pe care era arborat drapelul albanez şi care a survolat arena din Belgrad.

Drona a provocat furia jucătorilor sîrbi, Stefan Mitrovici reuşind să prindă acest steag, moment în care a izbucnit o încăierare generală, iar fanii au intrat pe teren. Meciul a fost întrerupt în minutul 41 la scorul de 0-0.

La meci asistau peste 20.000 de spectatori între care şi preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici.

Drapelul care a declanşat incidentele reprezenta o hartă cu "Marea Albanie", un proiect naţionalist care are ca scop reunirea în cadrul aceluiaşi stat a comunităţilor albaneze din Albania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Grecia şi cea din sudul Serbiei.

Incidentul a survenit la cîteva zile înainte de vizita oficială a premierului albanez Edi Rama la Belgrad, prima în aproape 70 de ani.

La Pristina, capitala Kosovo, aproape 5.000 de albanezi kosovari care urmăreau partida pe un ecran uriaş din centrul oraşului s-au bucurat de întreruperea meciului scandând "Marea Albanie" şi "victorie".

Duminică, Federaţia Sîrbă de Fotbal (FSS) anunţase că meciul Serbia - Albania se va disputa fără suporterii echipei oaspete în tribune, din motive de securitate.