• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football ACE cere ca ediţia din Qatar a Cupei Mondiale la fotbal să se dispute primăvara

ACE cere ca ediţia din Qatar a Cupei Mondiale la fotbal să se dispute primăvara

There are no translations available.

Asociaţia Cluburilor Europene (ACE) va solicita FIFA, în cursul săptămînii viitoare, ca ediţia din 2022 a Cupei Mondiale la fotbal, care va avea loc în Qatar, să se dispute între 28 aprilie şi 29 mai.

În documentul pe care îl va trimite la FIFA, ACE va propune ca ediţiile de campionat din sezonul 2021/2022 să înceapă cu două săptămâni mai devreme, iar fazele finale ale cupelor din fiecare ţară să se dispute după Cupa Mondială, informează BBC.

ACE reprezintă cele mai mari 214 cluburi ale continentului european.

Totuşi, UEFA ar prefera ca ediţia din Qatar să se desfăşoare în lunile ianuarie şi februarie din 2023, însă FIFA a refuzat această solicitare, precizând că turneul final trebuie să se dispute în anul calendaristic 2022. O altă problemă a datei propuse de UEFA este reprezentată de faptul că în aceeaşi perioadă este programată Cupa Africii pe Naţiuni.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, este de părere că turneul final ar trebui să se joace în perioada noiembrie-decembrie 2022, însă cluburile europene se opun, deoarece ar fi afectată desfăşurarea Ligii Campionilor.

O altă perioadă luată în calcul, ianuarie-februarie 2022, este exclusă în urma unui acord între Blatter şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, potrivit căreia Cupa Mondială nu se va suprapune cu Jocurile Olimpice de iarnă.

Pentru ca planul ACE să fie viabil, două sau trei etape din campionatele naţionale ar trebui să se dispute la mijlocul săptămînii, iar faza optimilor din Liga Campionilor să aibă loc pe parcursul a două etape, în loc de patru cîte sînt în prezent. De asemenea, o perioadă de două săptămîni din martie 2022, dedicată meciurilor echipelor naţionale, ar trebui înlăturată.

Jucătorii care vor participa la Cupa Mondială ar urma să fie lăsaţi să se alăture echipelor naţionale începînd din 18 aprilie, cu zece zile înaintea debutului competiţiei.

ACE consideră că vremea din Qatar în acea perioadă (sfîrşitul lunii aprilie şi toată luna mai) va oferi condiţii mai bune decît cele care au fost la Cupa Mondială din Mexic 1986, SUA 1994 şi Brazilia 2014.

Conform solicitării ACE, meciurile din faza grupelor ar urma să se desfăşoare în perioada 28 aprilie - 12 mai, startul partidelor fiind programate la orele locale 21.00, 23.30 şi 02.00 (n.r. - 20.00, 22.30 şi 01.00 în România). Potrivit valorilor termice din ultimii 10 ani, temperaturile ar varia între 29 şi 32 de grade Celsius.

Meciurile din fazele eliminatorii ar începe la 14 mai, startul partidelor fiind programate la orele locale 22.00 şi 01.00 (21.00 şi 00.00 în România).

Finala Cupei Mondiale s-ar putea disputa la 29 mai, pe Stadionul Lusail, care va avea o capacitate de 86.000 de locuri.

În luna mai, temperatura medie a fost de 33 de grade în ultimii zece ani.

Qatar a promis că va folosi tehnologii de răcire, temperaturile în interiorul stadioanelor urmînd a fi în jurul valorii de 23 de grade.

Un potenţial obstacol în propunerea ACE ar putea fi reprezentată de Ramadan, care în 2022 va avea loc în perioada 3 aprilie - 2 mai. Mîncatul şi băutul în public sunt ilegale în Qatar în perioada Ramadanului, cînd musulmanii nu mănîncă şi nu beau de la răsărit pînă la apus.

O decizie finală, în ceea ce priveşte perioada de desfăşurare a Cupei Mondiale din 2022, va fi luată de FIFA pînă în martie 2015.