• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Cea mai populară gală din țară s-a derulat a 20-ea oară

Cea mai populară gală din țară s-a derulat a 20-ea oară

There are no translations available.

Cea mai puternică, cea mai populară federație din țară, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF),  a desfășurat - așa doar cum numai ea una poate  s-o facă – ”Gala laureaților-2014” la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”,  ajunsă la o ediție jubiliară, a 20-ea. Evenimentul s-a derulat tradițional cu sala arhiplină, inclusiv la balcoane, pentru că a fost vorba doar despre ”regele sporturilor”, disciplină în fața căruia toți se înclină respectuos și care-i, vorba unui mare manager, o piîne din care toți trebuie să mănînce și să fie sătui. Așa cum e și firesc girul pe programul festivității, pigmentat cu melodii alese cu mult discernămînt, l-a pus dl Pavel Cebanu, președintele FMF, care a punctat pe parcurs doar pe alocuri în maniera sinceră, dar și clarvăzătoare, ce-l caracterizează, pare-mi-se, cel mai mult.

Primul gest făcut a impresionat în mod deosebit, confirmînd odată în plus  o calitate ce o au doar oamenii cu bun simț -  să nu uiți niciodată un gest frumos, o idee interesantă transpusă în realitate -  invitîndu-l în scenă în chiar debutul manifestării pe fostul redactor-șef al ziarului ”Fotbal hebdo”, dl Arcadie Zaporojanu, actualmente un impresar de mare succes. ”Onorată asistență, gala actuală este jubiliară. Cu această ocazie ofer o plachetă unuia dintre primii ei promotori, impresarului Arcadie Zaporojanu, care a făcut cel mai spectaculos transfer în ultimii ani, cel al antrenorului român Mircea Lucescu la Șahtior Donețk și al antrenorului secund, Alexandru Spiridon, unul dintre cei mai mari fotbaliști moldoveni”, a subliniat  dl Pavel Cebanu.

Laureați au fost mulți. Să-i enumerăm pe toți ca  nu cumva cineva dintre ei să se supere. Mijlocașul Artur Ioniță, legitimat la echipa italiană Hellas Verona din Serie A, a fost desemnat cel mai bun jucător moldovean în anul 2014. Fotbalistul poliglot (vorbește fluent în italiană, germană, rusă, română, engleză) nu a fost prezent la festivitate. El a transmis celor prezenți un mesaj de salut prin Internet. ”Mulțumesc de apreciere. Voi depune maximum de eforturi în teren pentru ca echipa națională să obțină rezultate bune”, a spus laureatul. Trofeul a fost înmînat primului său antrenor, Veaceslav Carandașov.

Cei mai buni jucători pe posturi aleși de experți sînt următorii: Serghei Pașcenco (portar, Sheriff Tiraspol); Petru Racu (fundaș, ex-Veris Chișinău); Alexandru Dedov (mijlocaș, Zimbru Chișinău); Radu Gînsari (atacant, Sheriff); Henrique Luvannor (golgheter, ex-Sheriff).

Cel mai bun arbitru a fost desemnat Vladislav Ivancenco (Bălți). Trofeul ”Fair play” a fost acordat echipei Sheriff. Cel mai bun jucător de futsal a fost numit Cristian Obadă (Lexmax Chișinău). Cel mai bun jucător de fotbal pe plajă – Ruslan Istrati (Tornado Chișinău). Titlul cel mai bun jucător de fotbal-tenis i-a revenit lui Alexandru Sîrghi (Școala sportivă din Vadul lui Vodă). Trofeul ”Cea mai bună jucătoare” a fost înmînat Victoriei Gurdiș (Real-Succes Chișinău). Cel mai bun antrenor a devenit Lilian Popescu (ex-Veris, care va activa la FC Tiraspol pe viitor).Premiul ”Promovarea fotbalului” a fost acordat academicianului Ion Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, asociațiilor raionale de fotbal din Ungheni și Cahul. Toți au fost aplaudați, iar veteranii fotbalului au fost omagiați îndelung în picioare de toată sala.

Vorbeam, însă, de discernămînt în alegerea programului cultural, calitate care  nu i-i dat fiecăruia s-o aibă, deși romanii antici spuneau filozofic pe bună dreptate: ”Des gustibus non disputandum”. Pavel Stratan a reînviat plăcut neuitatele sale melodii ”Tata”, ”Eu beu”, ”Luluța”, ”În sara asta facem tăt”. Formația ”Tharmis” a încîntat publicul, în special, cu primele două melodii populare, realizate în stilul celebrului Goran Bregovic. Lenuța Burghilă, ansamblul ”Lumea” a reamintit temperamental celora care uită uneori că sîntem moldoveni și punctum, iar prezentatorii Andrei Porubin și Indiana au fost, ca de obicei, încărcați doldora de umor, volubili, descurcăreți. Pe scurt, a fost un fotbal care se mănîncă cu pîine,  o sărbătoare pe cinste, apreciată și de primul președinte al țării, Mircea Snegur, un mare amator al fotbalului, sportului, prezent la festivitate, alte personalități, VIP-uri de care niciodată nu a dus lipsă ”regele sporturilor”, mai ales, în clipele lui frumoase.

Ion ROBU

Imagini: Boris HARCENCO (FMF)