• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football John Terry, simbolul lui Chelsea

John Terry, simbolul lui Chelsea

There are no translations available.

Disciplină, ambiţie, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică şi planificare – acestea sînt doar cîteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sînt înnăscute sau dobîndite. ProSport şi Ascendis prezintă povestea lui John Terry, cel mai important căpitan şi unul dintre cei mai marcanţi jucători din istoria clubului londonez Chelsea.

"John Terry este întotdeauna John Terry. Şi în momentele sale mai bune, şi în momentele mai puţin bune. Carisma sa influenţează ceilalţi jucători. Este un lider natural". - Fabio Capello, selecţionerul Angliei în perioada 2008-2012

Nu sînt mulţi fotbalişti care au oportunitatea de a juca pentru echipa alături de care au crescut. Şi mai puţini sînt cei care au şansa de a-şi petrece peste 15 ani din carieră alături de aceasta. John Terry este unul dintre jucătorii care au avut parte de o asemenea onoare. Este unul dintre fotbaliştii care şi-au dedicat cariera pentru clubul alături de care s-au dezvoltat, un fotbalist care şi-a dobîndit statutul de "Căpitan, lider şi legendă" datorită sacrificiilor făcute pentru Chelsea.

"JT Captain, Leader, Legend" spune bannerul pe care suporterii lui Chelsea îl afişează la meciurile de pe Stamford Bridge

Încă de la debutul său din 1998, Terry a făcut paşi pentru a deveni un jucător fenomenal. Un jucător care s-a făcut remarcat prin intermediul determinării şi dorinţei de a depune un efort mai mare decît oricine altcineva, şi care astfel a devenit unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din ultimii ani. Sînt nenumărate meciurile în care fundaşul şi-a pus sănătatea în joc, evoluînd accidentat cu ajutorul calmantelor. Este unicul jucător care a rezistat schimbărilor aduse de "Era Abramovici", o eră care pentru Chelsea a reprezentat înlocuirea creşterii de jucători precum Terry, cu achiziţionarea lor de la alte echipe.

  • Terry este ultimul fundaş care a fost desemnat "Jucătorul anului în Anglia" (sezonul 2004-05).

Capacitatea de a conduce va fi întotdeauna una dintre calităţile definitorii pentru cariera lui Terry ca fotbalist. Este o abilitate pe care majoritatea antrenorilor care au avut şansa de a-l avea în echipă au sesizat-o, o abilitate pe care Carlo Ancelotti, managerul lui Chelsea între anii 2009-2011, a caracterizat-o într-un mod unic.  "John Terry este căpitanul căpitanilor", a relatat italianul despre Terry în autobiografia sa. "A fost născut cu banderola de căpitan pe braţ şi, chiar şi fără aceasta, se comportă ca şi cum ar purta-o. Aşa ar şi trebui. Este de-ajuns un singur cuvînt din partea sa, şi tot vestiarul amuţeşte. Munceşte de două ori mai mult decît toţi ceilalţi, are un sens al responsabilităţii pe care îl vezi la cineva care conduce o companie, un popor. Şi, în plus are o filosofie care, mai presus de toate, are ca scop final victoria".

"Mi-am salvat toate banderolele purtate de-a lungul anilor şi sper să mai adaug multe altele la colecţia mea. Foarte mîndru şi onorat", a scris Terry într-o postare de pe contul său de Instagram, acolo unde a făcut publică fotografia de mai sus. (FOTO: instagram/johnterry.26)

Terry era deja căpitan atunci când Avram Grant a devenit managerul lui Chelsea în 2007. Lotul echipei era plin de jucători cu personalitate, dar fundaşul englez s-a descurcat excelent cu gestionarea lor. "Erau foarte mulţi jucători internaţionali: căpitanul Angliei, căpitanul Germaniei, căpitanul Coastei de Fildeş, mulţi căpitani de echipe naţionale", a declarat Grant pentru New York Times în 2012. "Erau o mulţime de ego-uri. Nu este uşor să fi lider pentru atîţia lideri, dar Terry a făcut o treabă foarte bună".

În prezent, Terry se află la al 17-lea an petrecut alături de Chelsea. Este antrenat de Jose Mourinho, unul dintre managerii alături de care englezul a oferit cel mai bun randament. "Este plin de încredere de sine. Îl văd pe John din 2004, 2005, 2006. Nu văd vreo diferenţă", a declarat portughezul de pe banca lui Chelsea la finalul lui 2014. "Singura diferenţă pe care o văd este atunci cînd gemenii săi vin pe terenul de antrenament. Au fost născuţi în perioada aceea, iar acum aleargă şi joacă fotbal". Dar, în pofida felului în care Mourinho l-a descris pe Terry, caracterizarea făcută de Luiz Felipe Scolari, antrenor la Chelsea între anii 2008-09, reprezintă cea mai bună încheiere pentru acest material: "Pentru John Terry, a muri pe teren ar fi o onoare. Ar trebui să îl omori ca să îl opreşti, şi tot s-ar putea să mai joace".

John Terry mulţumindu-le fanilor pentru al 500-lea meci jucat ca şi căpitan al lui Chelsea (18 octombrie 2014). FOTO: AFP

• Cluburi: Chelsea (1998-prezent)

• Trofee: Premier League (3), Cupa Angliei (5), Cupa Ligii (2), Supercupa Angliei (2), Liga Campionilor (1), Europa League (1)