• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Pavel Cebanu a rotungit al 60-lea fuscel pe scara vieții

Pavel Cebanu a rotungit al 60-lea fuscel pe scara vieții

There are no translations available.

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Pavel Cebanu a împlinit astăzi, 28 martie,  60 de ani.

Tatăl, răposatul Gheorghe, un mare împătimit al fotbalului – venea frecvent de la Reni la meciurile de acasă ale echipei Nistru Chișinău, decedînd după unul din ele în drum spre casă într-un accident rutier – i-a dăruit mereu mingi pe care le-a tot gonit, îmblînzit  de mic în curtea casei părintești. Așa a ajuns să fie legitimat, fiind încă un băiețandru, la echipa din orașul natal, Locomotiva Reni. Grație tehnicii sale impecabile a fost depistat la un turneu al feroviarilor  de antrenorul chișinăuian Valentin Mirgorodschi și adus la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din capitală. A urmat perioada Nistru (1972-1986) unde a jucat mijlocaș de bandă, strălucind cu fente tehnice de excepție, fapt pentru ce suporterii l-au supranumit cu drag ”Ze Maria” (fotbalist brazilian, campion mondial).

A evoluat pentru clubul chișinăuian în 341 de meciuri, marcînd 45 de goluri. Cu primul indice a intrat în Top-10 al jucătorilor care au disputat peste 300 de partide pentru echipa Nistru, fiind al patrulea la acest capitol. Putea fi și primul, dar în cei 14 ani de fotbalist de performanță a fost obligat să suporte peste zece intervenții chirurgicale, stînd uneori și internat în spital, departe de gazonul verde.

După încheierea carierei de jucător a antrenat echipele Nistru, care a devenit apoi Zimbru, Amocom Chișinău, Speranța Nisporeni, Olimpia Satu-Mare (România). În 1997 a fost ales președinte al FMF.

În noua postură a acordat o atenție deosebită bazei tehnico-materiale a fotbalului, finisînd mai întîi  lucrările la sediul FMF.Apoi a dat în folosință Centrul de pregătire a loturilor naționale de la Vadul lui Vodă, a dirijat instalarea a circa 300 de terenuri de minifotbal în diferite localități ale țării, iar anul curent a inaugurat complexul polivalent ”Arena Futsal FMF” de la Ciorescu (Criuleni). ”Odată și odată, mai devreme sau mai tîrziu, vor fi culese roadele acestei munci”, remarcă în mass-media mai mulți experți.

Este membru al Comitetului UEFA, posesor al titlului onorific ”Om Emerit”. A fost decorat cu ordinele ”Gloria Muncii” (2000), ”Ordinul de Onoare” (2010), Ordinul Bisericii Ortodoxe din Moldova „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt” de gradul II (2010).

Născut pe 28 martie 1955 la Reni (Ucraina). Fiul, Ilie Cebanu este portarul echipei ruse Mordovia Saransk și al selecționatei Moldovei.

(După MOLDPRES)