• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Presa americană a făcut dezvăluiri după ce șeful FIFA și-a anunțat demisia

Presa americană a făcut dezvăluiri după ce șeful FIFA și-a anunțat demisia

There are no translations available.

Președintele FIFA, Sepp Blatter, se află sub investigație de către autoritațile americane pentru corupție. Anuntul a fost făcut de presa americană la cîteva ore după ce Blatter a spus că demisionează, relateaza Reuters.

Sepp Blatter a zguduit lumea fotbalului marți seara, anunțînd că se retrage de la șefia FIFA în contextul scandalului de corupție în care și el este investigat. Reuters a confirmat, citînd o sursă anonimă, că procurorii americani și FBI-ul îl investighează pe Blatter pentru corupție. Informatia a apărut pentru prima dată în presa americană (New York Times și ABC News). Procurorii americani speră să construiască un caz puternic în jurul lui Blatter cu ajutorul oficialilor FIFA puși sub acuzație săptămîna trecută. Purtătorul de cuvînt al FBI, dar și cei de la FIFA au refuzat să comenteze.

Sepp Blatter nu a dat explicații concrete despre motivul demisiei. Gestul său vine însă după ce presa americană a scris despre suspiciuni de corupție împotriva încă a unui oficial FIFA, mîna dreaptă a lui Blatter. În pofida controverselor, dintr-o organizație cu zece angajati în 1975, FIFA a devenit in mandatele lui un mamut cu profituri de 338 de milioane de dolari în ultimii patru ani.Puțini oameni din fotbal au fost mai controversați decît Sepp Blatter. Unii l-au lăudat pentru că a pus pe harta fotbalului țări mici, alții îl consideră capul unui regim corupt și opac.

Domnia lui la FIFA părea eternă, iar anunțul de aseară a surprins pe toată lumea.Intrat in FIFA în 1975 Blatter a fost controversat încă de la început. În 1998, cînd a cîștigat primul mandat de președinte, s-a zvonit că a cumpărat voturi. N-au fost urmări nici atunci, nici cînd FIFA a fost zguduită de scandaluri de corupție. În 2010, victoria surprinzătoare a Qatarului în cursa pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022 a stîrnit suspiciuni, dar Blatter a scăpat din nou neatins.De la izbucnirea celui mai nou scandal de corupție de la vîrful FIFA, Blatter rezistase oricăror presiuni de a se retrage. Cu doar cîteva zile în urmă, cînd a cîștigat încă un mandat, elvețianul și-a găsit scuze pentru lucrurile care i se reproșau.

"Îmi place de voi și îmi place funcția mea. Nu sînt perfect, dar nimeni nu este", declara Blatter.

Ministrul Sportului din Rusia, gazda Mondialului 2018, Vitali Mutko, a estimat marți că Sepp Blatter a demisionat de la președinția Federației Internaționale de Fotbal pentru "a menține unitatea" FIFA, relateaza AFP. "Discursul lui Blatter arată clar ca el a vrut sa mențină unitatea FIFA. El vrea ca reformele să continue", a declarat Mutko pentru agenția de presa rusa R-Sport, relateaza Agerpres. "După demisia domnului Blatter, este foarte important ca fotbalul mondial să aibă un conducător care să se bucure de o aprobare universală", a explicat ministrul rus, care s-a declarat "complet surprins".

Joseph Blatter si-a anunțat marți demisia de la conducerea FIFA, la patru zile după ce a fost reales pentru un al cincilea mandat, pe fondul unor scandaluri de corupție.

(Editor L.Alcaza)