• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Interpol a dat în urmărire şase persoane, între care doi foşti oficiali FIFA

Interpol a dat în urmărire şase persoane, între care doi foşti oficiali FIFA

There are no translations available.

Interpolul a anunţat, miercuri, pe site-ul oficial, că a dat în urmărire şase persoane, între care se află şi foştii oficiali FIFA Jack Warner şi Nicolas Leoz, în cadrul scandalului de corupţie care a zguduit forul fotbalistic mondial, relatează diferite surse electronice.

"La cererea autorităţilor americane, Interpol a emis şase alerte roşii vizînd doi foşti oficiali FIFA şi patru conducători de firme sportive pentru fapte de corupţie", a anunţat Interpol.

Cele şase persoane sînt Jack Warner, fost viceşedinte FIFA, preşedintele CONCACAF, Nicolas Leoz, fost membru FIFA şi fost preşedinte CONMEBOL, Alejandro Burzaco, de la firma argentiniană Torneos y Competencias S.A., Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis (Full Play Group S.A.) şi Jose Margulies (cunoscut şi ca Jose Lazaro - de la firma Valente Corp. and Somerton Ltd).

Săptămîna trecută, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate arestări într-un hotel din Zurich, acestea fiind următoarele:

Jeffrey Webb - Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;

Jack Warner - Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo - Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;

Eduardo Li - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas - Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman;

Rafael Esquivel - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin - Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz - Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco - preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson - Preşedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - şi preşedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzînd complot, înşelătorie, fraudă electronică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercurea trecută, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas, ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin, membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sînt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi pînă în prezent, totalizînd peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.