• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Procedura pentru alegerea gazdei CM-2026 va fi amînată

Procedura pentru alegerea gazdei CM-2026 va fi amînată

There are no translations available.

Procedura pentru alegerea ţării gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2016 va fi amînată din cauza scandalului care afectează FIFA şi care vizează atribuirea turneelor finale din 2018 şi 2022, relatează diferite surse electronice.

Ţara gazdă a Cupei Mondiale din 2026 ar fi trebuit să fie anunţată în 2017, la Kuala Lumpur.

Potrivit BBC, Statele Unite ale Americii ar vrea să găzduiască ediţia din 2026, la fel Canada, Mexic şi Columbia.

Australia şi China, care ar vrea organizarea CM, nu pot candida, deoarece două ediţii nu pot fi găzduite de o ţară din aceeaşi confederaţie. Ambele sînt membre al Confederaţiei Asiatice, la fel şi Qatar, care găzduieşte ediţia din 2022.

FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi JoseMaria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sînt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi pînă în prezent, totalizînd peste 150 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Totodată, Parchetul elveţian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 Rusiei şi 2022 Qatarului.