• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football A murit Josef Masopust, vicecampion mondial şi câştigător al Balonului de Aur

A murit Josef Masopust, vicecampion mondial şi câştigător al Balonului de Aur

There are no translations available.

Fostul mare fotbalist Josef Masopust, vicecampion mondial cu naţionala Cehoslovaciei în 1962 şi cîştigător al Balonului de Aur în acelaşi an, a încetat din viaţă, luni, la Praga, la vîrsta de 84 de ani, după o grea suferinţă, a anunţat AFP.

Masopust a deschis scorul în finala Cupei Mondiale din 1962, pe care Cehoslovacia a pierdut-o în cele din urmă în faţa Braziliei, scor 1-3.Supranumit "cavalerul fotbalului" pentru fair-play-ul său, Masopust a fost pentru mai mult de patru decenii singurul fotbalist ceh cîştigător al Balonului de Aur, pînă cînd Pavel Nedved a reuşit aceeaşi performanţă în 2003.

Cea mai mare parte a carierei lui Masopust a fost legată de Dukla Praga, formaţie pentru care a evoluat între 1945 şi 1968, perioadă în care a cîştigat 8 titluri ale Cehoslovaciei.

La echipa naţională, fostul mijlocaş a adunat 63 de selecţii şi 10 goluri.

Ca antrenor, cea mai mare performanţă realizată de Josef Masopust a fost titlul național cucerit cu Zbrojovka Brno în 1978.

În decembrie 2000, Masopust a fost ales cel mai bun jucător ceh al secolului 20, în urma unui sondaj realizat de o revistă sportivă din Praga.

În 2012, cînd s-au împlinit 50 de ani de la Cupa Mondială din Chile, o statuie reprezentîndu-l pe Masopust a fost amplasată în faţa arenei echipei Dukla Praga.