• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Autorităţile americane cer extrădarea oficialilor FIFA încarceraţi în Elveţia

Autorităţile americane cer extrădarea oficialilor FIFA încarceraţi în Elveţia

There are no translations available.

Autorităţile americane au solicitat extrădarea celor şapte oficiali ai FIFA care au fost arestaţi şi încarceraţi la Zurich în data de 27 mai, au anunţat oficialităţile elveţiene, joi, într-un comunicat.

Potrivit autorităţilor din Elveţia, ambasada SUA la Berna a transmis la 1 iulie solicitările de extrădare, în termenul prevăzut de tratatul semnat de cele două ţări cu privire la extrădare. Solicitările se bazează pe mandatele de arestare emise la 20 mai de Parchetul din New York, care suspectează persoanele în cauză că au acceptat mită de peste 100 de milioane de dolari din partea unor reprezentanţi ai mass-media şi ai unor firme pentru drepturile de transmitere, de comercializare şi de sponsorizare cu privire la turnee de fotbal din SUA şi din America Latină. Aceste acte de corupţie, discutate şi pregătite pe teritoriu american, au făcut obiectul unor tranzacţii financiare prin intermediul unor bănci americane.

Poliţia din Zurich îi va audia pe cei şapte oficiali cu privire la solicitările de extrădare şi le va acorda un termen de 14 zile pentru a lua poziţie, termen care poate fi prelungit cu încă 14 zile.

În perioada următoare, autorităţile elveţiene vor hotărî dacă oficialii în cauză trebuie să fie extrădaţi. Deciziile de extrădare pot fi atacate cu recurs la Tribunalul Penal Federal.

FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi JoseMaria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Totodată, Parchetul elveţian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 Rusiei şi 2022 Qatarului.