• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Chile a cîştigat prima Copa America din istorie

Chile a cîştigat prima Copa America din istorie

There are no translations available.

Ea s-a impus cu scorul 4-1 în finala disputată ieri cu Argentina, după lovituri de departajare, scorul final după 120 de minute fiind 0-0.

Higuain şi Banega au ratat penaltiurile decisive, în timp ce echipa gazdă a marcat de fiecare dată, cîştigând trofeul după patru finale pierdute. Argentina rămîne, astfle, fără niciun trofeu internaţional major de 22 de ani, ultimul fiind Copa America pe care ”pumele” o cîştigaseră în 1993.

Cu un Valdivia în formă bună, dar şi cu Sanchez foarte periculos în atac, Chile a fost aproape să marcheze de două ori, însă Vidal nu a fost suficient de inspirat pentru a marca dintr-un vole bine plasat. Argentina, de asemenea, și-a creat ocazii bune. Bravo a intervenit senzaţional în două cazuri - cap Aguero din 6 metri (28) şi şut Lavezzi din 12 metri (44). Strategia pentru a-l opri pe Messi a fost simplă: dublare clară aproape la fiecare fază şi, deseori, faulturi dure, menite să-l demotiveze pe decarul argentinian, care n-a avut realizări importante în prima repriză.

Palmaresul istoric înclina balanţa în în faţa echipei Argentinei: din cele 37 de meciuri oficiale jucate de cele două echipe, ea cîştigase 27, nouă se terminaseră la egalitate, iar Chile... nu avea dec=t o singură victorie. Ambele echipe au trecut pe l=ngă victorie în ultimele 10 minute ale partidei: chilienii prin Sanchez, al cărui vole a trecut de puţin pe lîngă poartă (81), iar argentinienii la chiar ultima fază, cînd un balon care a circulat pe traseul Messi-Lavezzi-Higuain a fost reluat în plasa laterală din doi metri de vîrful lui Napoli.

Astfel că, spre deosebire de celelalte partide din fazele eliminatorii, care treceau direct la penaltiuri în caz de egalitate, finala a intrat în prelungiri, a zecea din istoria Copa America. A treia pentru Argentina, prima pentru chilieni.

Şi cîştigătoarea s-a decis la penaltiuriuri, pentru a treia oară în ultimele şase ediţii. Chilienii nu cîştigaseră niciun duel în istorie la lovituri de departajare, în timp ce recordul Argentinei era unul mult mai bun: 8-4 la general şi 3-3 la Copa America. Chilinei au căștigat cu scorul 4-1.

Chile - Argentina 0-0 (4-1 d.l.d.)
Penaltiuri: Mati Fernandez (gol), Vidal (gol), Aranguiz (gol), Alexis Sanchez (gol) / Messi (gol), Higuain (ratare), Banega (ratare)

Chile: Bravo - Isla, Silva, Medel, Beausejour - Vidal, Diaz, Aranguiz - Valdivia (Mati Fernandez 75) - Sanchez, Vargas (Henriquez 95)

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo - Biglia, Mascherano, Pastore (Banega 81) - Messi, Aguero (Higuain 74), Di Maria (Lavezzi 29)

(Editor M.Jantovn)