• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home News Новости Iurie Topală: ”Obiectivul prioritar este construcția la Chișinău a unui Palat al sporturilor de iarnă”

Iurie Topală: ”Obiectivul prioritar este construcția la Chișinău a unui Palat al sporturilor de iarnă”

There are no translations available.

Interviu acordat de către președintele Federației Naționale de Hochei pe Gheață din Republica Moldova, dl. Iurie Topală

Întrebare: - Încadrarea echipei Platina Chișinău în campionatul Ligii Internaționale de Hochei (tineret) a scos la iveală o serie de probleme. Pînă la abordarea lor, însă, Vă rog să faceți, mai întîi,  un mic bilanț al activității desfășurată deja al doilea an în postura de președintte al federației de profil.

Răspuns: - Doresc să subliniez, în primul rînd, că am moștenit o federație înglodată în datorii și pentru a o plasa activitățile ei în albia normalității a fost necesar să fac împreună cu un grup de sponsori, prieteni de idee, împătimiți cu adevărat, ca și mine, de acest gen de sport spectaculos, bărbătesc, aproximativ 4,5 milioane de lei. A fost un efort colectiv, care s-a încununat de succes și pe moment avem nu doar un patinoar, Ice Bravo din Chișinău,  care cu regret nu corespunde standardelor mondiale, ci deja două. Anul curent a fost reamenajată și dat în folosință cu suportul federației și arena de la Tiraspol, care satisface rigorile minime de desfășurare a meciurilor internaționale. În acest scop au fost cheltuite circa 100 mii dolari. La Chișinău va începe în viitorul apropiat construcția unui Palat al sporturilor de iarnă...

 

Î: - Îmi permit să Vă întrerup, fiindcă, fiți de acord, sună frumos: ”Palat al sporturilor de iarnă”... Asta cînd de ani de zile doar se discută despre înălțarea unui Stadion Național polivalent...Vă rugăm să oferiți detalii, probe, să aduceți argumente că se vorbește la concret...

R: - Primăria ne-a oferit deja terenul pentru viitorul complex. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 3 hectare, aflată în sectorul Ciocana, la ieșirea din Chișinău în drum spre localitatea Vadul lui Vodă. Terenul urmează să fie scos la licitație și condiția obligatorie ce va fi pusă în fața posibililor investitori este ca aici să fie construit un Palat al sporturilor de iarnă cu o infrastructură modernă, care să fie în asonanță cu toate exigențele timpului. Este elaborat, aprobat deja și proiectul viitorului Palat. Nu am inventat bicicleta. L-am ”împrumutat” de la niște prieteni dintr-o altă țară și doar l-am supus unor modificări. Viitoarea arenă va include două terenuri pentru hochei pe gheață. Unul cu o capacitate de de 5.500 locuri și altul cu tribune pentru circa 1500 de spectatori. Ele vor fi construite astfel ca să fie ușor de transformat în săli de concerte, alte festivități, activități. De exemplu, aici vor putea fi desfășurate și meciuri de minifiotbal, baschet, handbal, volei, tenis, tenis de masă, etc.

Arena pe ansamblu urmează să fie, de asemenea, multifuncțională, polivalentă. Ea va oferi posibilitatea să fie practicate aici în condiții moderne diferite disicipline sportive: patinaj artistic, box, lupte libere și greco-romane, marțiale, haltere, fitness, kickboxing, gimnastică sportivă și ritmică...Aici va fi dat în folosință și un bazin cu lungimea de 50 metri și 8 piste, conform tuturor parametrilor internționali de desfășurare a Campionatelor Europene, Mondiale. Pe scurt, avem planuri mari, mărețe, în contextul solicitărilor tinerilor, populației, integrării în circuitul valoric european, internațional. Sper mult, să reușim, să transpunem în fapt acest lucru. În curînd va fi anunțat concursul pentru dreptul de a construi Palatul.

Î: Să revenim la realitate, faptul că Platina Chișinău joacă meciurile de acasă la Tiraspol, că ea este completată, în temei, cu jucători streini, că după ce a avut un start relativ bun pe moment a clacat...

R: După ce în 2011 Platina a devenit campioană a României la categoria de vîrstă Under-18 și au apărut niște probleme de ordin organizatoric am decis ca ea să evolueze într-un turneu mai competitiv, Liga Internațională de Hochei (tineret). Sezonul trecut a fost un eșec. Anul acesta este mai bun, dar nu este în măsură să ne satisfacă deocamdată așteptările. Pentru noi este important, însă, să menținem cu orice preț brandul Platina.  Pregătim cu ajutorul antrenorilor Mihail Garev și Aurel Cerguță 40 de hocheiști autohtoni la Liceul sportiv din cartierul Botanica. Unii dintre elevii lor au ajuns deja să joace în campionate mai puternice. Thomas Maștaler, de exemplu, evoluează în Canada. Dima Caraseni – la Donbass Donețk, Artiom Popcov – la Salavat Iulaev (Bașkorstan), etc. Peste cîteva zile va demara prima ediție a campionatului național de veterani la care și-au anunțat participarea patru echipe.

Î: Fiți de acord, însă, că nu este normal ca ei, copiii să studieze la Chișinău și să efectueze antrenamentele la Tiraspol...

R: Asta-i situația pe moment. Patinoarul Ice Bravo din capitală nu corespunde tuturor cerințelor. Din acest considerent am organizat la Tiraspol  turneui internațional ”Cupa prieteniei”, care a devenit deja tradițional, iar anul curent am organizat în premieră și memorialul ”Vadimir Krutov” în anul curent. Iată de ce vom depune maximum de eforturi pentru a da în exploatare cît mai repede viitorul Palat al sporturilor de iarnă. Îmi dau perfect seama că unii vor zîmbi la lectura acestui text, nu vor da crezare spuselor mele, dar eu dau asigurări ferme că Palatul sporturilor de iarnă va fi înălțat într-un termen-record și că toată lumea se va bucura de avantajele oferite, se va convinge că hocheiul pe gheață și nu doar el poate fi practicat cu succes și în Moldova.

-          Vă dorim succese.

-          Mulțumesc.