• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Boxing Un album de lux, realizat de fotoreporteri sportivi vestiți

Un album de lux, realizat de fotoreporteri sportivi vestiți

There are no translations available.

Un album impunător de fotografii, însoțite de text, ”25 de ani ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv”, fost lansat astăzi la sediul instituției.

La realizarea lui au contribuit cei mai buni fotoreporteri sportivi din țară: răposatul Boris Harcenco, Serghei Donets, Vadim Caftanat, Nicolae Buceațchi, Victor Orehov, Comitetul Internațional Olimpic, Serviciul  de Stat de Arhivă din Republica Moldova, RIA Novosti, arhive private. Formatul este de 60X90 1/8, copertă carton, clișeu aurit, hîrtie ofset. Lucrarea cîntărește cîteva kilograme, are 282 de pagini și un tiraj de o mie de exemplare. Costul editării este de aproximativ 200 mii de lei. Autorii proiectului sînt Lucia Juravschi, Natlia Donets, angajate la CNOS, Cristina Vasilianov, secretarul general al CNOS. Potrivit unor experți ”textul este de o factură modestă”

În opinia moderatorului manifestării, Anatol Popușoi”cartea are caracter științific, deoarece a fost publicată în premieră copia scrisorii grupul de inițiativă pentru crearea Comitetului Național Olimpic în ziarul ”Moldova socialistă” la 5 decembrie 1990, alte documente inedite”. Primul semnatar a fost antrenorul emerit Petru Caduc. La festivitatea consacrată jubileului de 25 de ani, desfășurată anul curent, lui nu i-a fost înmînată, ca și unor, medalia comemorativă, fapt ce s-a soldat cu un scandal. ”Unii care nu au avut nici în clin și mînecă cu mișcarea olimpică la începuturile ei au primit distincții, iar eu am fost neglijat”, a specificat astăzi pentru agenție Petru Caduc.

La lansare nu a fost nimeni de la Ministerul Tineretului și Sportului. Primul președinte al CNO, Efim Josanu s-a prezentat la debutul manifestării după care a plecat. Nu a fost la eveniment nici unicul campion olimpic din țară la o probă individuală Tudor Casapu, al doilea semnatar al scrisorii din 5 decembrie 1990, care va fi contracandidatul lui Nicole Juravschi la apropiatele alegeri în postul de președinție al CNOS.

În schimb a fost ministrul Culturii Monica Babuc, care a subliniat în mesajul de salut că ”sînt fericită că”l-am cunoscut pe managerul proiectului, Nicolae Juravschi la inițiativa căruia a fost renovat sediul CNOS”, oferindu-o o Diplomă de Onoare.  Acesta s-a ridicat și ascultat în picioare elogiile adresate în continuare. Clădirea instituției este istorică și a fost repartă din banii Guvernului, deși pentru aceasta CNOS a primit, conform unor surse demne de încredere, 250 mii de euro de la un organism internațional.

La manifestare au mai fost prezenți și au rostit discursuri de felicitare consilierul președintelui Guvernuluii, Dragoș Hîncu, membrul Uniunii Scriitorilor din Moldova Constantin Olteanu, istoricul Ion Varta, vicecampionul olimpic Oleg Moldovan.