• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Boxing John Dovi, antrenorul selecționatei Franței: ”Turneul de la Grimăncăuți a fost un succes indiscutabil”

John Dovi, antrenorul selecționatei Franței: ”Turneul de la Grimăncăuți a fost un succes indiscutabil”

There are no translations available.

Sală arhiplină duminică trecută la Casa de cultură din Grimăncăuți (Briceni), proaspăt renovată recent, conform unui proiect susținut de forțele democratice din țară. Bătrînei în cîrje au făcut corp comun cu băiețandri puși pe șotii. Fete frumoase, îmbrăcate în costume naționale, au creat o echipă aparte cu studenții Academiei de Poliție ”Ștefan cel mare” în pauzele dintre meciurile disputate pe ringul din scenă în cadrul turneului internațional de box ”Cupa Independenței”, desfășurat sub patronajul lui Vlad Filat, iar pugiliștii italieni, francezi, ucraineni, români și israeliți, veniți pentru prima dată în Moldova la această competiție, au făcut ochi mari la cele văzute și auzite. Fanfara militară a Departamentului Trupelor de Carabinieri le-a demonstrat că-și cunoaște  la perfecție meseria, nu doar după  încheierea duelurilor din ring și în funcție de circumstanțele apărute ad-hoc,  alternînd marșuri glorioase cu cîntece populare, dar și intonînd în finalul manifestării  într-o perfectă cunoștință de cauză îmnurile țărilor în onoarea  cîștigătorilor.

Imnul Franței a fost ascultat de asistență o singură dată cu ocazia victoriei repurtată de Christian M,billi Assomo la categoria de greutate pînă la 75 de kilograme. Lotul Italiei a jubilat la finele turneului din aceeași categorie, dar în grupa B, prin victoria obținută de Simone Georgetti. Boxerii ucraineni au cîntat imnul țării de două ori după ce pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat Timur Bilyak (60 kg) și Ihor Sevadzutskyi (plus 91 kg). Gazdele au triumfat la celelalte categorii după ce arbitrii i-au declarat învingători pe Alexandru Rîșcan (52 kg), Veaceslav Gojan (56 kg), Dumitru Galogoț (64 kg), Vasile Belous (69 kg), Petru Ciobanu (81 kg) și Mihail Muntean (91 kg).

Cel mai bun boxer de peste hotare a fost desemnat Christian M,billi Assomo. Cel mai bun pugilist moldovean a fost declarat Veaceslav Gojan.

Competiția a fost întreruptă de patru ori, chipurile, din cauza penelor de curent, dar  - spune lumea - și fiindcă sîntem deja în campanie electorală și nu este greu de intuit că bătălia s-a dat nu doar între corzile ringului. Cîștigători clari au devenit organizatorii manifestării în frunte cu dl. Petru Caduc, antrenorul lotului național de box, colonel de poliție, și d-na Svetlana Caduc, directorul Școlii specializate de box din localitate și echipa lor, care au muncit ca albinuțele într-o zi caldă de mai cînd totul din jur respiră din plin viața, se bucură de frumusețile ei.

Și ca să nu zică lumea că ne lăudăm pe noi înșine să vedem ce zic și oaspeții noștri. John Dovi, antrenorul selecționatei de box a Franței, a declarat la finele turneului că desfășurarea turneului  a fost o reușită indiscutabilă. ”Am fost tratați de organizatori cu o ospitalitate ieșită din comun, a fost asigurat un cadru competițional exemplar și plecăm cu cele mai frumoase amintiri despre Moldova, oamenii ei”, a declarat tehnicianul.

Antrenorul lotului Ucrainei Dimitrii Sosnovskyi, desemnat în 2012 de AIBA cel mai bun tehnician în lume, a declarat că a rămas plăcut surprins de atitudinea binevoitoare a gazdelor față de invitații la turneu. ”Am să vin întotdeauna cu plăcere la Grimăncăuți, în Moldova, pentru că am fost tratați cu multă bunăvoință, respect, iar arbitrii au fost de o corectitudine cuceritoare. Remarc și talentul organizatoric, diplomatic al lui Petru Caduc, care ne-a demonstrat cu prisosință că desigur rezultatele obținute sînt foarte importante, dar în primul rînd noi trebuie să fim oameni în orice situație, să respectăm cu strictețe principiului fair-play-lui și să dorim să ne întîlnim cît mai des cu mare plăcere, bucurie”, a spus el.

La gala finală au asistat în afară de președintele PLDM, Vlad Filat, Dorin Recean, ministrul de Interne, Vasile Chirtoca, președintele federației naționale de profil, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Dragoș Hîncu, viceministrul Tineretului și Sportului, Efimia Bandalac, președintele raionului Briceni, alte VIP-uri, alți ”supergrei”, care au avut partea lor de contribuție la organizarea acestui turneu de pe urma căruia, cu mici excepții, rămîn toți mulțumiți, doresc să revină la Grimăncăuți, ”țara merelor”, unde după o pauză de cîteva decenii după Nicole Simatoc, fotbalistul care a devenit campion al României, Ungariei și Spaniei cu celebra Barcelona, iată că o altă personalitate marcantă, apreciată înalt în lumea selectă a boxului, ne poartă faima, ne reprezintă onorabil, cu demnitate și cu o modestie copleșitoare în comportament, grație performanțelor ieșite din comun stabilite într-un sat, Grimăncăuți, devenit pe bună dreptate deja de mulți ani buni Meca boxului moldovenesc.

În imagine: secvențe de la turneu