• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Table tennis Dana Dodean: "Cîştig un meci 90% cu mintea

Dana Dodean: "Cîştig un meci 90% cu mintea

There are no translations available.

În urmă cu 22 de ani, Dana Dodean nici nu ajungea cu creştetul capului la o masă cu fileu din Arad, dar avea să se lege prin mii de fire de un sport cu care se hrăneşte şi acum. În urmă cu 11 ani juca pentru prima dată la o ediţie a Campionatului European alături de fete cu 10 ani mai mari şi nici prin minte nu-i trecea pe ce podiumuri avea să urce. Cu nouă ani în urmă îşi lega soarta de jucătorul portughez de tenis de masă Joao Monteiro, cel care avea să-i fie mereu aproape, şi doar la desert cu linguriţe de argint îşi mai spuneau în glumă că vor muşca la un moment dat din aceeaşi medalie. Iar în urmă cu un an şi jumătate avea să o aducă pe lume pe Lara Melissa. Şi viaţa are un gust şi mai bun de-atunci.

După 22 de ani de tenis de masă, Dana Dodean are trei prezenţe la Jocurile Olimpice, titluri, medalii europene şi performanţe cu echipele de club. La 11 ani distanţă de  primuul campionat european, arădeanca tocmai a cîştigat la C.E. din Budapesta, săptămîna trecută, două medalii inscripţionate cu mesajul "Mergi mai departe!". Iar la o prăjitură cu gust alături de Joao îşi pune la gît medalia de aur cucerită la dublu-mixt - prima luată în istoria C.E. de un cuplu soţ-soţie. Pe podium, în Ungaria, la 18 luni distanţă după ce a adus-o pe lume pe Lara Melissa, Dana Dodean (pe 50 în topul ITTF) a simţit o dorinţă copleşitoare de a fi lîngă fetiţa ei. Pentru că e medalia lor. De fapt, nu e numai o medalie. E şi o poveste.

Bună, Dana! Ne aflăm într-un loc în care se aud acordurile melodiei What a Wonderful World - Louis Armstrong. La ce te gîndeşti cînd auzi piesa asta?
Că e cazul să se mai termine cu războaiele astea şi cu atentatele din toată lumea. Am conştientizat că pericolul pîndeşte la tot pasul abia anul acesta, în ianuarie, la atentatul sinucigaş din Piaţa Taksim din Istanbul. Fusesem cu trei zile înaintea tragediei chiar în locul acela pentru că aveam meci cu echipa mea de club şi ne-am oprit să facem poze. Şi, după trei zile, s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat. (n.r. - atentat soldat cu 13 morţi). Cei din echipa mea au zis că nu ar mai trebui niciodată să mergem în Turcia, dar dacă e să se întîmple... se întîmplă oriunde. Mi-am dat seama atunci că trebuie preţuită fiecare secundă din viaţă, că trebuie să te bucuri de ea şi să nu te mai superi de toate prostiile şi să le spui ce simţi mereu persoanelor importante din viaţa ta.

Trăieşti cu o doză de frică de atunci?
Nu pot să zic asta, dar ca să mai dezvolt primul răspuns, îţi spun că mă gîndesc în fiecare secundă la fetiţa mea, Lara, şi la familia mea. La Rio de Janeiro, în timpul Jocurilor Olimpice (n.r. sportiva din Arad a stat 30 de zile în Satul Olimpic alături de lotul de la tenis de masă) mi-a fost foarte greu fără ea, m-am simţit de parcă lipsea o bucăţică din mine, am suferit cel mai mult din viaţa mea în acea perioadă. După terminarea competiţiei am vorbit cu domnul antrenor (n.r. - Viorel Filimon, antrenorul naţionalei) şi cu domnul preşedinte (n.r. Cristi Romanescu, şeful Federaţiei de Tenis de Masă) că nu mai rezist şi trebuie să renunţ la sportul de performanţă. Şi din punct de vedere psihic mă simţeam rău pentru că mă simţeam vinovată faţă de cea mica. Dar, aşa, cu vorba, m-am răzgîndit şi a rămas să mai joc. Bine, joc mult mai puţine meciuri acum. Cu Grecia (n.r. - 3-0, partidă din cadrul preliminariilor C.E.) am căzut de comun acord cu federaţia să nu joc, dar merg în Olanda (n.r. - viitorul meci din campania de calificare). Încerc să tai cît mai multe competiţii pentru a sta cu cea mică.

Nu ţi-e teamă că te va cuprinde acelaşi sentiment şi la viitoarele competiţii?
Eu tot zic că mă retrag, dar rezultatele bune îmi dau puterea de a merge mai departe. Fratele meu (n.r. - Cristian, 38 de ani) a început prima dată tenisul de masă cu un prieten al tatălui, apoi l-am văzut pe el şi mi-a plăcut şi mie. M-a sedus acest  sport, antrenorul Arpad Kaks era încîntat de mine, iar la 8 ani am luat primul titlu naţional. Acum, dacă nu aş avea-o pe cea mică, aş fi mers la mai multe concursuri.

Pentru istorie: primul cuplu soţ-soţie medaliat cu aur în proba de dublu-mixt a Europenelor Foto: ETTU

"Nu cred că aş putea deveni antrenor de tenis de masă pentru că nu aş mai avea răbdarea necesară"
Dana Dodean Monteiro, sportivă legitimată la CSM Arad şi TT Saint Quentin

"În momentul în care am intrat în sală pentru turneul de dublu-mixt, i-am spus lui Joao că trebuie să uităm că sîntem soţ şi soţie"

Cum v-a venit ideea să jucaţi la dublu-mixt la Europenele din Ungaria?
Nu mie mi-a venit ideea, ci lui Joao. La început, el mi-a mai spus în glumă, apoi vedeam că tot insistă şi îmi zicea să tot vorbesc la federaţie. El a insistat prea mult şi apoi i-am transmis domnului Viorel Filimon că dacă una dintre fete (n.r. - Eliza Samara nu a mai jucat la dublu-mixt, Bernadette Szocs a luat argint alături de Ovidiu Ionescu) nu vrea să joace, să ne pună pe noi pe lista de aşteptare. Şi cum Eliza nu a jucat...

Aţi mai jucat în meciuri oficiale împreună?
Niciodată! Ne-am antrenat împreună, dar niciodată nu am mai jucat.

Cum îl ajută pe băiat un antrenament cu o fată şi cum o ajută pe fată o şedinţă de pregătire cu un băiat?
Pe băiat îl poate ajuta doar din punct de vedere al siguranţei pentru că o adversară îl poate aduce în faţa unei situaţii noi, cu lovituri nespecifice băieţilor, iar ei sunt obligaţi să ia cea mai bună soluţie într-o fracţiune de secundă. Pe fete le ajută în sensul că trebuie să returneze mingi venite în forţă. Noi ne-am pregătit ca pentru orice altă competiţie de dublu.

Te referi şi la şiretlicuri? Există? Ce v-aţi spus înainte?
Există anumite semne prin care comunicăm în ţarcul de joc. Şi am vorbit de la început că în momentul în care vom intra în sală, să uităm că sîntem soţ şi soţie! Dar s-a întîmplat să existe momente de tensiune în joc şi Joao să discute cu mine ca şi cum am fi vorbit, între noi. acasă. Şi simţeam că încearcă să mă încurajeze, dar ştiam că dacă greşesc, va apărea un sentiment de vinovăţie, am sentimentul ăsta...

Şi ce-ţi dădea atunci un imbold psihic în momentele de cădere?
Îţi exemplific. Din punct de vedere mental trebuie să te delimitezi la masă de relaţia cu partenerul tău de joc din afara arenei. Eu am mai jucat cu fratele meu (n.r. - Adrian Dodean) şi mi-era frică să nu fac vreo prostie ca să nu-l rănesc pe fratele meu. Au fost cîteva episoade de genul ăsta şi cu Joao, la Campionatul European, apoi i-am spus să nu mai comunice cu mine cum o face acasă. El a fost probabil foarte calm, eu am avut şi momente de tensiune.

Cînd?
Cînd îmi fugea mintea la copil, acasă. Aş vrea anul viitor să o aduc cu mine la Campionatul Mondial(n.r. - Dortmund, luna mai), dar toată lumea îmi spune că e o idee foarte proastă. Foarte multe jucătoare fac lucrul ăsta în tenisul de masă. Sînt mamă şi nu mă simt bine să n-o ştiu mai multe zile cu mine, chiar dacă stă alături de mama mea sau de soacra mea.

"Înainte să devenim părinţi, soţul meu îmi tot zicea că nu vrea să ajungă să-l strige copilul lui: Bunicule!. Acum, sîntem părinţi tineri, cu răbadare"

În semifinala de dublu feminin, pierdută de voi în faţa cuplului german Solija / Shan, aţi oprit la un moment dat meciul. De ce?
Pentru că în acoperişul sălii era o fereastră prin care pătrundea soarele şi ne obstrucţiona vederea la masa de joc. Pînă au ridicat bannere pentru a acoperi geamul, a trebuit să aşteptăm. Nu am fi putut juca pentru că ne orbea soarele. Nu ştiu dacă ne-a scos sau nu din ritm... Dar nici nu  vrei să ştii cum am ajuns la vestiar. Simţeam că nu mai pot sta în picioare de suferinţă, simţeam că am fi avut adversare mult mai uşoare într-o eventuală finală.

  • Eliza Samara şi Dana Dodean s-au oprit în semifinalele probei de dublu a Europenelor de tenis de masă din Budapesta, după eşecul în 7 seturi în faţa nemţoaicelor Shan Xiaona / Petrisa Solja. Sportivele tricolore au cedat, scor 3-4 (12-14, 12-10, 4-11, 11-3, 11-9, 9-11, 8-11). Finala feminină de dublu a fost cîştigată de Kristin Silbereisen/Sabine Winterm (Germania), victorioase în faţa compatrioatelor Xiaona Shan/Petrissa Solja cu 4-3 (12-10, 8-11, 11-8, 11-8, 2-11, 7-11, 11-9). Perechea maghiară Dora Madarasz/Szandra Pergel şi Daniela Monteiro Dodean/Eliza Samara au obţinut medaliile de bronz.

În medie, la Europenele din Budapesta ai jucat cam trei meciuri pe zi. Cum reuşeşti să te menţii într-o formă fizică optimă?
Eu fac un antrenament tehnic şi unul fizic pe zi. Înainte să nasc, făceam două tehnice şi unul fizic. Acum fac mai puţin, dar eu cred că pentru a te menţine între primii 50 de jucători în ierarhia ITTF eşti obligat să faci un antrenament tehnic şi unul fizic.

Ce-ţi spuneai înainte de a deveni mamă cînd le vedeai pe colegele tale din alte ţări venind cu copiii la comeptiţiile importante?
Tot timpul mi-au plăcut copiii şi soţul meu voia să nu ajungă în postura în care copilul lui să-i spună"Bunicule!". Dar Joao e un tată tânăr. Eu am avut mari probleme la genunchi, la ambii genunchi, iar doctorul meu mi-a spus, după a treia operaţie la genunchi, cînd mă auzea că aş vrea un copil, că a venit momentul, că oricum aveam nevoie de o pauză. Probabil că a fost cea mai bună alegere, sîntem părinţi tineri, cu răbdare.

Ce-i veţi spune Larei cînd va vedea pozele cu voi campioni europeni, primul cuplu soţ-soţie medaliat cu aur la C.E.?
Ma bucură chestia asta, sînt alte cupluri în tenisul de masă şi prin ceea ce am făcut noi le dăm un exemplu că se poate. Îi von spune fetiţei "Uite, mami, atunci am deschis un nou drum în tenisul de masă. Le-am arătat tuturor că facem echipă bună peste tot". A fost o victorie şi pentru psihicul meu. Psihicul e mult mai important, eu sînt o jucătoare care foloseşte 90 la sută psihicul şi 10 la sută fizicul. Eu cîştig un meci cu mintea. Ai văzut, în tenisul de masă sînt unii mai plinuţi, alţii mai slăbuţi, 90 la sută contează psihicul. Bineînţeles, e foarte importantă şi musculatura.

"Mi s-a întîmplat să mi se propună să joc pentru altă ţară, dar am refuzat! Ce-aş fi făcut în momentul în care ar fi trebuit să cînt imnul!? România e ţara mea şi o iubesc aşa cum e ea!"

În semifinalele probei de simplu din cadrul Europenelor au pătruns trei jucătoare de origine chineză şi colega ta, Eliza Samara. Din ce în ce mai mult, în ultimii ani. Din ce perspectivă priveşti cazul naturalizărilor?
Şi în timpul meciului cu Han Ying (n.r. - în optimi, pierdut de Dana în faţa sportivei din Germania)simţeam foarte multe mingi în care îşi punea decisiv amprenta faţa chinezească a paletei. Ele au nişte feţe diferite. Uneori îmi spuneam în minte: "Ce căutaţi voi, Doamne, la Europenele noastre!? Duceţi-vă acasă la voi!" Dar nu e nicio problemă, trăim într-o lume liberă. Şi eu locuiesc acum în Portugalia alături de soţul meu.

Ţi s-a întâmplat să ţi se propună să joci pentru altă ţară?
Da, dar am refuzat, pentru că atunci cînd ţi se cîntă imnul şi nu ştii versurile şi nu simţi nimic... nu e prea bine. Eu am ştiut să-l cînt şi mi s-a făcut pielea de găină. Mai ales dacă mă gîndesc că mă retrag şi ştiu că am şansa să mi se cînte imnul. Aici e ţara mea şi o iubesc aşa cum e ea.

34 de milioane de telespectatori au urmărit în China finalele la tenis de masă de la Jocurile Olimpice din Londra 2012

INFO Cu fratele ei, Adrian, a fost campioană naţională la dublu-mixt chiar la Arad

INFO Arpad Kakas a fost primul antrenor al Danei Dodean

ProSport a încercat în trecut să ofere un răspuns în privinţa naturalizărilor discutând cu preşedintele FRTM, Cristinel Romanescu, şi cu antrenorul naţionalei feminine, Viorel Filimon. "Există ţări care le dau ceva bani şi le oferă condiţii să facă antrenament, chiar dacă nu stau pe continentul nostru. Ţările dezvoltate economic le oferă 10.000, 15.000, 20.000 de euro prima de instalare, dar totul este relativ şi diferă de la ţară la ţară. E o sumă pentru a vă face o idee. Preferă această metodă în dauna unei investiţii pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciunul mare jucător. Pe semne că mai rentabil să bagi banii în nişte jucători care sînt mai nimeni în China, dar care pot creşte valoric, aşa s-a întîmplat şi cu cele din Olanda, Franţa, Spania, Anglia şi acum cu Germania", spunea Filimon. „Chinezii dispun de o arie de selecţie extrem de largă şi le este foarte uşor să cristalizeze vreo trei formule de aceeaşi valoare. Din această cauză, jucătoarele şi băieţii care simt că nu şi-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru naţională optează să plece. Cum se naturalizează atît de rapid? În unele ţări simplu: Ministerul Sporturilor din fiecare ţară tratează cu Ministerul de Externe! Şi lucrurile sunt puse rapid la punct“, spunea Cristinel Romanescu.

Ai jucat foarte mult şi în Italia. La ce te gîndeşti prima dată când îţi aminteşti de acea perioadă?
În Italia nu sînt bine văzuţi românii, cînd locuiam acolo - 5 ani -, unii îi vorbeau de rău pe rromii noştri, dar există şi o parte a italienilor care susţineau că românii sînt foarte muncitori. Fiecare... cu părerea lui.

50 e locul ocupat de Dana Dodean Monteiro în clasamentul mondial

18 e cel mai înalt loc ocupat de Dodean în clasamentul mondial

De obicei, auzi ce se întîmplă în sală, pentru că ţarcurile de joc sînt amplasate la tenis de masă, de cele mai multe ori, lîngă tribune.
Aud doar vocea soţului sau vocea antrenorului.

Aş vrea să te întreb cît de greu îţi este să joci cu părinţii în sală, Florica şi Gheza?
Foarte greu, tata este foarte emotiv. Îmi aduc aminte că la un meci ţipa foarte atît de tare în tribune, încît încercam să-l liniştesc eu, din timpul meciului meu. Eu simt emoţiile lor de la masa de joac, chiar dacă ei nu se exteriorizează.

1880 e anul în care a fost inventat în Anglia tenisul de masă

"Nu am dormit niciodată după-amiaza! Aş face sport tot timpul!". Secretul şcolii româneşti de tenis de masă şi lovitura preferată

Aş vrea să-mi spui ceva ce nu ştie publicul larg despre tine!
Mulţi apropiaţi nu mai pot descoperi multe lucruri pentru că nu mai am timp, dar lumea din jurul meu ştie deja cam  tot. Nu sînt o fire închisă, sînt genul de om deschis.

Te-am văzut de foarte multe ori în meciuri că te exteriorizezi. Nu încerci să-ţi maschezi trăirile. Devine un plus pentru tine în duelul psihologioc cu o adversară.
Ştii de ce nu încerc să-mi camuflez trăirile?

Nu ştiu, de ce?
Sînt de părere că dacă nu te exteriorizezi, se acumulează foarte mult emoţiile şi chestia asta nu e bună. Încerc să respir adînc ca să mă eliberez de nervi. Şi aşa mai ajung să gesticulez, să ţip, să mă exteriorizez. Şi poate de asta, prin limbajul non-verbal, un spectator sau un adversar mă poate citi. Eu mi-am propus să mă menţin cît mai mult în zona selectă a tenisului de masă mondial. 

Cînd nu faci sport?
Sport cred că aş face tot timpul pentru că nu am dormit niciodată la prînz, mai ales de cînd am devenit mamă.

Mai devreme vorbeai de partea fizică a pregătirii. Ţi-a fost greu să slăbeşti după ce ai născut?
Nu, n-a fost. A fost uşor, spitalul din Viena în care am născut a fost foarte bun, am avut fizioterapeut la pat, am ajuns acasă doar cu 2 kg în plus faţă de greutatea mea obişnuită.

Din spate vin tineri valoroşi precum Diaconu, Dragoman, Pletea, Sipoş şi mulţi aţii...
Şcoala de tenis de masă este foarte bună, dar ne lipsesc unele condiţii, ne lipsesc oameni binevoitori ai sportului. La Arad, cei din conducerea oraşului nu depun foarte mult efort în privinţa sportului, dar sper că în alte oraşe din România e mai bine. Eu joc la un club din Franţa (n.r. - Saint Quentin) şi sînt nişte oameni extraordinari acolo. Au mereu grijă de mine, sînt săritori, m-au întrebat de ce am nevoie în timpul Olimpiadei şi au pus pînă şi bannere cu mine în oraş, în timpul JO. La mine în oraş, la Arad, n-a pus nimeni nimic. Normal că m-a durut. Mi-ar plăcea ca şi în România, nu numai pentru mine, dar vin tineri din spate, ca şefii sportului să creeze un mediu adecvat pentru progresul în sport.

Înainte de a te retrage temporar, te vedeam cum marşezi mult pe backhand. Acum mi s-a părat că ţi-ai schimbat stilul...
Da, aşa este, nici nu ştiu de ce. Acum joc foarte mult cu forehandul.

"Dana Dodean e o sportivă valoroasă şi ambiţioasă. E o luptătoare adevărată! Noi am susţinut-o de fiecare dată şi o susţinem mereu"

Cristi Romanescu, preşedinte FRTM

Există trucuri în tenisul de masă?
Sunt nenumărate, dar le urăsc. Fair-play-ul primează în sport.

Adrian Crişan are nenumărate feţe cu el la turnee şi se decide greu pe care să o folosească. Te afli şi tu în aceeaşi postură?
Nu, nu. Eu le folosesc pe care le am, cred că ţine de partea mentală şi acest aspect.

Se spune că mingea nouă din plastic nu mai prinde atît de mult efect şi îi dezavantajează pe jucătorii tehnici. O regreţi pe cea din celuloid?
Eu m-am retras chiar în perioda în care a survenit schimbarea şi nu am simţit-o prea tare, pentru că după o pauză m-am lovit direct de cea nouă.

  • Conform regulamentului, mingea de tenis de masă este albă sau portocalie, dar oficialii ITTF se gîndesc să-i schimbe culoarea sau să o confecţioneze din două culori. Cea mai colorată minge din sportul mondial este mingea de polo
  • 40 de milimetri e diametrul unei mingi de tenis de masă

2,7 grame e greutatea unei mingi de tenis de masă

Edi Crăciun, Ovidiu Ionescu, Beatrice Romanescu, Joao Monteiro, Cristi Romanescu, Dana Dodean, Viorel Filimon, Bernadette Szocs, Adrian Crişan, Andrei Filimon, Hunor Szocs, Aura Vâlceanu, de la stînga la dreapta

5 întrebări la foc continuu. De ce o fată nu va cîştiga niciun meci contra unui băiat

Pe final aş vrea să-mi răzpunzi rapid şi concis la cinci întrebări. Eşti de acord?
Să începem!

Cu ce personalitate ai juca un meci de tenis de masă?
Pe Angelina Jolie aş invita-o...

De ce nu pe Brad Pitt?
Ce treabă am eu cu Brad Pitt!?

Păi şi cu Jolie!?
Pe ea o admir pentru personalitatea puternică pe care o are...

Am înţeles. I-aş adresa această întrebare şi lui Joao (n.r. - soţul Danei Dodean), dar nu e prin preajmă. Te întreb altfel. Cine cîştigă un meci între tine şi Joao în contextul dat: el, la masa de tenis de masă, după trei beri. Şi tu, abia trezită din somn.
El nu bea.

Reformulez. El după cîteva nopţi nedormite.
Tot el. Pentru că băieţii au mai multă forţă. Acesta este principalul argument pentru care o fată nu poate niciodată învinge un băiat cînd vorbim despre un tenis de masă profesionist. Şi acum, la Campionaul European, pe parcursul competiţiei de dublu-mixt, eu am pus mingile pe masă, dar tot el a închis schimburile intense de mingi. Forţa superioară a băieţilor primează, indiferent de bagajul tehnic al adversarei. Nu ştiu, poate aş putea să cîştig un meci doar cu mintea...

Cîte mingi ai spart de-a lungul carierei?
Aoleu, dacă ar fi fost să le număr... Nu ştiu, dar poate voi face socoteala cînd mă las. Anul are 365 de zile, eu mă antrenez 350... 3-4 mingi sparte pe zi înmulţit cu 350. Vedem la final şi cu cîţi ani voi înmulţi...

Ce mediu neconvenţional ai alege pentru a demonstra frumuseţea tenisului de masă?
Probabil un parc de distracţii.

Şi ce melodie ai alege?
Tema muzicală din Piraţii din Caraibe. Îţi poate oferi energia necesară pentru o întreagă zi, pentru un meci important şi te poate alimenta cu chef de viaţă pentru a înfrunta orice.

Mulţumesc şi succes!
Mulţumesc şi eu.

Alături de antrenorul soţului său şi de antrenorul Viorel Filimon

La Budapesta au venit să o susţină fratele său Cristian, cu soţia Simona şi fiul lor Patrick-Zian, dar şi sora mai mică, Andreea