• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Table tennis Memorialul ”Grigore Grinberg” a reunit sportivi de toate vârstele

Memorialul ”Grigore Grinberg” a reunit sportivi de toate vârstele

There are no translations available.

Memorialul de tenis de masă ”Grigore Grinberg”, desfășurat la sala specializată a Universității de Stat din Moldova, a reunit circa o sută de participanți de toate vârstele, relatează MOLDPRES.

În cea mai competitivă categorie de vârstă (până la 39 de ani) câștigător a devenit multiplul premiant al campionatelor naționale Veniamin Dubrovin (Bălți), maestru al sportului. În meciul decisiv el l-a învins cu scorul 3-2 pe Eugen Coșciug din Chișinău. Pe locul trei s-a situat un alt multiplu medaliat al campionatelor naționale, Vadim Piliponcic.

La categoria de vârstă până la 59 de ani n-a avut egali maestrul internațional Vladimir Semipeadnâi, președintele federației naționale de profil, fost elev al antrenorului Grigore Grinberg. ”A fost o onoare să joc cu el. Am cedat cu scorul 2-3, pentru că tehnica de joc, experiența competițională a partenerului de întrecere este cu mult mai mare”, a declarat pentru Agenție unul dintre finaliștii categoriei respective, Igor Pascal. Este de remarcat în acest concurs și victoria lui Arcadie Cracan în meciul disputat cu Iurie Romanenco, care figurează în Top-10 național.

În celelalte categorii de vârstă câștigători au devenit: Cezar Cozmolici (11 ani), Camelia Merenco (11 ani), Diana Gurschi (concursul feminin), toți din Chișinău, Vasile Harea (Călărași, categoria juniori), Grigore Crainiucov (Tiraspol, plus 60 de ani).

La turneu au participat și jucători din Ismail (Ucraina).

Grigore Grinberg s-a născut pe 3 iunie 1929 la Chișinău. Unele surse indică localitatea Lăpușna. În 1951 a absolvit Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 Facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

A devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. Este primul maestru al sportului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1953). Are în palmares 34 titluri de campion național. În 1992 a devenit campion al Comunității Statelor Independente printre veterani. În componența echipei de fotbal Dinamo Chișinău a devenit posesor al Cupei Moldovei. Este autor a două cărți despre tehnica de joc la tenis de masă, iar în colaborare cu Vladimir Odineț a editat lucrarea ”Sportivii moldoveni pe arena internațională” (1972). S-a stins din viață în 2013 la Haifa (Israel). Prima ediție a memorialului ”Grigore Grinberg” a avut loc în 2014.