• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Șansele lui Valeriu Duminică de a evolua la Olimpiadă

Șansele lui Valeriu Duminică de a evolua la Olimpiadă

There are no translations available.

Judocanul Valeriu Duminică (81 kg) s-a clasat pe locul 7 la turneul de Grand Slam de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) și a urcat pe treapta a 40-ea în clasamentul mondial, relatează MOLDPRES.

Poziția respectivă îi permite să spere la obținerea unui bilet de acreditare la Jocurile Olimpice de vară care vor avea loc în 2016 la Rio de Janeiro. Pentru aceasta, însă, el trebuie să aibă evoluții bune și la restul turneelor desfășurate anul curent și în 2016 pînă în preajma Olimpiadei. ”Valeriu Duminică este speranța noastră principală la obținerea unei calificări la Rio de Janeiro”, a  declarat într-o conferință de presă prim-vicepreședintele Comitetului Național olimpic și sportiv, Nicolae Piatac.

La turneul de la Abu Djabi Valeriu Duminică i-a învins, în ordine, pe Hadjam Oussama (Qatar), Alexander Wieczerrzak (Germania), De Witt (Olanda) și i-a cedat în partida a patra compatriotului Sergiu Toma, care apără în prezent culorile sportive ale Emiratelor Arabe Unite. În recalificări, în lupta pentru medalia de bronz, el a suferit înfrîngere în primul meci disputat, rămînînd pe locul șapte.

Sergiu Toma s-a clasat pe locul doi.

Cea mai mare performanță în judoul moldovenesc a fost înregistrată de Victor Florescu, care este vicecampion mondial. Victor Bivol și Sergiu Toma sînt premianți la Europene și Mondiale. Andrei Golban este vicecampion european. În perioada sovietică Valentin Guțu a fost vicecampion european la categoria supergrea.

În topul pretendenților la biletele olimpice de acreditare la categoria de greutate pînă la 81 de kilograme figurează 358 de sportivi. Doar 32 cei mai buni dintre ei vor fi admiși la Olimpiada de la Rio de Janeiro.Dacă luăm în calcul faptul că Jocurile Olimpice au dreptul să participe doar cîte un reprezentant dintr-o țară și că în top-40 se află cîte 4 sportivi din Rusia, 3 din Georgia, Japonia, cîte 2 din Franța, atunci Valeriu Dumică se află exact pe locul 32. Dar pînă la Rio de Janeiro atîtea lucruri, schimbări, răsturnări de situații se vor produce…