• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various ”Sănătatea este mai scumpă decît toate”

”Sănătatea este mai scumpă decît toate”

There are no translations available.

Interviu acordat de Alexei Pervanciuc, căpitanul-jucător al echipei de handbal D&D Olimp-85 USEFS Chișinău, campioană națională, manager al complexului de sporturi ”Alexia”

- Recent ați obținut al cincilea titlu de campioană națională în istoria clubului. Cum a decurs lupta pentru primul loc?

-  Specificul campionatului intern este că pe durata mai multor ani în disputa pentru titlul suprem sînt angajate, în temei, două echipe. A noastră și PGU Tiraspol. De ce așa se întîmplă am să explic puțin mai jos. În ediția curentă am învins în primul meci și am făcut egalitate în partida a doua. A urmat, conform regulamentului, a treia întîlnire. Am jucat la Tiraspol și am fost conduși din start. La pauză diferența era substanțială, 9 goluri. De regulă, în asemenea situații este foarte greu să reduci handicapul creat, dar în handbal, sport, precum știți, se mai produc și surprize, minuni, revirimente spectaculoase.

Decidem împreună cu antrenorul-șef al echipei, dl Nicolae Gomeniuc, un specialist foarte bun, să schimbăm radical tactica de joc atît  în defensivă, cît și în atac. Faptul ca atare a surprins totalmente partenera de întrecere. Am redus încetul cu încetul din diferența de scor și chiar am început să ne distanțăm de ea pe tabela de marcaj. Toată echipa a transpus în fapt în teren cu strictețe indicațiile date la vestiar. În plus, o prestație ieșită din comun a avut portarul Dmytro Vermchuk, care a salvat echipa de cîteva goluri ca și făcute și a parat extraordinar patru penaltiuri(!). Am învins. Meciul al patrulea, jucat pe teren propriu,  a fost, de fapt, o formalitate.

-         Cine dintre jucătorii echipei s-au mai remarcat în aceste derbiuri, în celelalte partide din campionat?

-         Mai corect, obiectiv ar fi să redau, în acest context, opiniile experților în materie. La festivitatea de închidere a campionatului federația națională de profil i-a desemnat, în premieră, pe cei mai buni jucători. Șase dintre cei opt laureați sînt membrii echipei noastre. Titlul de cel mai bun portar i-a fost acordat lui Dmytro Veremchuk. Golgheterul turneului a devenit Maxim Șipulin, care a marcat 200 de goluri. Artiom Moghylka a fost desemnat cel mai bun pivot, Alexandru Lupașco – cel mai bun inter dreapta, Alexandru Pervanciuc, fratele – cel mai bun inter stînga, iar  eu - cel mai bun jucător de centru.

-         De ce în lupta pentru titlul de campioană sînt încadrate deja de mai mulți ani doar D&D Olimp-85 USEFS și PGU?

-          Asta pentru că doar ele au rezolvat problema spinoasă a asigurării unor salarii minime jucătorilor. Celelalte cluburi, cu regret,  nu-și pot permite acest fapt. Spun cu părere de rău, deoarece numai în prezența unei concurențe sănătoase, permanente, poți progresa într-un ritm sporit. În caz contrar, adică în situația noastră, dezvoltarea handbalului masculin este lentă. Noi sîntem,într-un fel satisfăcuți că ne menținem pe linia de plutire. Faptul ca atare este un minus.

- Această concluzie, constatare semnifică că formația nu are șanse la o evoluție meritorie în turneul european rezervat echipelor campioane de pe continent?

-  Nu. Noi ne vom pregăti cu maximă seriozitate de competiția respectivă și sperăm că vom produce surprize neplăcute unor cluburi. Părerea mea este că am putea promova pînă în sferturile competiției. Desigur, dacă ne vom alcătui și vom traduce în fapt un plan corect de pregătire.

-  Asta chiar dacă nu stați pe roze la capitolul finanțe?

- Ați sesizat corect. Cu banii nu prea stăm bine. Vă dau doar un singur exemplu pentru comparație. Bugetele clubului de handbal din orașul Vaslui (România), unul dintre invitații permanenți la turneul ”Cupa Chișinăului”, al echipelor din Polonia care participă la această competiție, este de vreo 10 ori mai mare decît al nostru. Iar noi jucăm la egal cu ele și chiar învingem în multe  partide.

-  Cine vă mai ajută să repurtați aceste victorii?

- Avem o colaborare bună cu primăria municipiului Chișinău, avem un complex handbalistic modern ”Alexia”, unde există toate condițiile pentru antrenamente, refacere. Mai avem un proiect pe care l-am văzut transpus în fapt pe durata celor 6 ani cînd am jucat la cluburi din bundesliga Germaniei și campionatul Poloniei și pentru care depun zilnic eforturi maxime pentru ca să devină realitate și la Chișinău.  Este vorba, în primul rînd, despre serviciile prestate populației la complexul ”Alexia”. Toți cei care au grijă de sănătatea lor ne frecventează. Costul anula este de aproximativ 4000 de lei. Ei au la dispoziție sala de forță, dotată cu cele mai moderne utilaje pentru toate categoriile de vîrstă. Dupăefortul depus pot face imediat refacerea forțelor în sauna homeopatică, cea finlandeză sau turcească, cu aburi, în jakuzi, bazin, pot apela la serviciile masorului. Toate sunt situate în aceași încăpere, alături de sal de forță.

Părerea mea este că cine dorește să investească în sănătate și nu în medicamente trebuie să frecventeze Alexia. Si ca să se convingă că merită să procedeze astfel ar fi bine să încerce măcar o singură dată, apoi să calculeze, să vadă, săse convingă de un adevăr filozofic profund, dar care nu este respectat: ”Sănătatea este mai scumpă decît toate”.