• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Jocurile Olimpice fără Rusia. Marius Vizer: ”Ar fi nedrept”

Jocurile Olimpice fără Rusia. Marius Vizer: ”Ar fi nedrept”

There are no translations available.

Sportul din Rusia se află în vâltoarea unui scandal internaţional, cu repercusiuni încă nebănuite. În urmă cu cîteva zile a fost dat publicitării un raport întocmit de profesorul universitar Richard McLaren, specializat în drept sportiv, care l-a cererea Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) a investigat posibilele abateri ale Rusiei de la normele doping. Conluziile raportului său au arătat că ”laboratoarele antidoping din Moscova şi Soci au protejat sportivii ruşi dopaţi, în cadrul unui sistem de dopaj de stat securizat, condus, controlat şi supervizat de ministerul rus al Sporturilor, cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse”. Imediat, mai multe comitete olimpice şi agenţii antidoping naţionale au cerut excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

”SPORTUL TREBUIE SĂ CREEZE PUNŢI DE PRIETENIE”

Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, cel mai bine cotat român în structurile sportive internaţionale, speră să nu se ajungă la un astfel de verdict. ”Cred că excluderea Rusiei ar fi un act nedrept faţă de o parte importantă a sportivilor ruşi. Cei care au greşit, să fie pedepsiţi. Însă nu este normal să plătească şi sportivii corecţi, care s-au pregătit timp de patru ani, poate şi mai bine, cu gîndul la Jocurile Olimpice. Eu nu văd o ediţie a Jocurilor Olimpice fără Rusia. Ce facem, ne întoarcem la războiul rece? Sportul trebuie să creeze punţi de prietenie, fair-play, înţelegere şi respect între oameni, nu disensiuni. Sper să să nu se ajungă la o astfel de decizie”, a declarat Marius Vizer pentru ProSport.

Dincolo de relaţia sa de prietenie cu Vladimir Putin, Marius Vizer a fost dintotdeauna un susţinător al principiilor universal valabile ale sportului. Peste toate acestea, orădeanul ştie că pentru judo, sportul pe care îl conduce, eliminarea Rusiei ar duce la scăderea spectaculozităţii luptelor de pe tatami. Iar judoul nu ar fi un caz izolat.