• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Sîmbătă, ora 2.00, va demara ediția a 31-a a Jocurilor Olimpice

Sîmbătă, ora 2.00, va demara ediția a 31-a a Jocurilor Olimpice

There are no translations available.

Ediția a 31-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro va debuta oficial vineri (sîmbătă, 02,00, ora Chișinăului), cu ceremonia de deschidere, care va avea loc pe Stadionul Olimpic Maracana.

La Jocurile de vară de la Rio, care au loc în plină iarnă australă, vor participa peste 10.500 de sportivi, din 206 țări, printre care și Moldova, care va avea o delegație de 23 de sportivi și 2 rezerve, la 9 sporturi. Portdrapelul delegației noastre va fi luptătorul de stil liber Nicolae Ceban, premiant al Campionatelor Europene, campion al bundesligii Germaniei, relatează MOLDPRES.

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiție polisportivă urmînd să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediție sînt rugby-ul, cu varianta sa în 7, și golful.

Olimpiada de la Rio este marcată de un uriaș scandal de dopaj care a afectat în primul rînd echipa Rusiei, decimată în urma unui raport care a dezvăluit un dopaj instituționalizat în această țară, dar și alte echipe olimpice, precum cea a României, care nu va avea reprezentanți la kaiac-canoe, în urma suspendării echipei de seniori de către federația internațională de profil, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj.

Pe lîngă mișcările sociale față de cheltuielile exorbitante ale Braziliei, o țară aflată de ceva timp în criză economică, pentru organizarea Jocurilor Olimpice, pe lîngă preocupările pentru securitate, o problemă globală în acest moment, o temere majoră legată de Olimpiada de la Rio este legată de virusul Zika, aceasta determinând numeroase retrageri la diferite sporturi, în special la golf și tenis, una dintre absențe fiind cea a jucătoarei de tenis Simona Halep, numărul trei mondial.

În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaților, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegații sînt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, și Germaniei, 425 sportivi, etc.

Jocurile sînt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care șase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiționale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 și vor deveni permanente, iar alte noi șapte sînt temporare. Toate sînt împărțite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracana.

Cîntărețe celebre și mai multe supermodele din Brazilia sînt anunțate în programul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Spectacolul, desfășurat sub regia semnată de Daniela Thomas, Fernando Meirelles și Andrucha Waddington, are în fruntea distribuției cîntărețe afro-braziliene din toate generațiile. Pe de o parte, va fi prezentă cîntăreața de samba Elza Soares, denumită și Tina Turner din Brazilia, în vîrstă de 79 de ani, care a fost căsătorită cu fotbalistul Garrincha. La celălalt capăt de pod este noua senzație muzicală de la Rio de Janeiro, MC Soffia, de numai 11 ani.

În programul ceremoniei de deschidere, care va fi urmărită de trei miliarde de oameni, conform estimărilor lansate de organizatori, mai figurează și două supermodele din Brazilia, Gisele Bundchen și Lea T.

Spectacolul va dura patru ore și nu va lipsi o călătorie în etapele care au marcat istoria locală, colonizarea portugheză, evocarea sclaviei sau zborul pionierului aviației Alberto Santos-Dumont, la începutul secolului XX.

Persistă încă secretul asupra persoanei care va încheia ștafeta torței olimpice și va aprinde flacăra pe Stadionul Olimpic Maracana, favorit pentru această onoare fiind legendarul Pele, alături de fostul tenisman Gustavo Kuerten.

Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, va fi cel care va declara deschise Jocurile Olimpice de la Rio.

Potrivit estimărilor federațiilor naționale, Moldova are ca obiectiv cucerirea a 1-2 medalii la Rio. Favoriții la obținerea lor sînt Aaron Cook  (taekwondo), premiant la Europene, Mondiale, Serghei Tranovschi (canotaj), Nicolae Ceban (lupte libere).

Componența delegației sportive a Moldovei la JO 2016:

ATLETISM (9 sportivi): Lilia Fisikovici, Zalina Marghieva, Marina Nichișenco-Marghieva, Natalia Stratulat, Roman Prodius, Serghei Marghiev, Ivan Emilianov, Vladimir Letnicov, Dimitriana Surdu;

Lupte libere: Nicole Ceban, Evgheni Nedealco, Mariana Cherdivară-Eșanu;

Haltere: Alexandru Șpac, Sergiu Cechir, Natalia Prișcepa;

Natație: Alexei Sancov, Tatiana Chișca;

Canotaj: Serghei Tarnovschi, Oleg Tarnovschi;

Judo: Valeriu Duminică;

Tir cu arcul: Alexandra Mîrcă;

Taekwondo: Aaron Cook;

Tenis: Radu Albot.

Componența delegației oficiale nu a fost făcută publică.

Prima în concurs va întra astăzi Alexandra Mîrca.