• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Stanislas Wawrinka l-a învins pe Novak Djokovic şi a cîştigat US

Stanislas Wawrinka l-a învins pe Novak Djokovic şi a cîştigat US

There are no translations available.

Jucătorul elveţian de tenis Stanislas Wawrinka, cap de serie numărul 3, a cucerit, luni, titlul la US Open, după ce l-a învins pe sîrbul Novak Djokovic, primul favorit al competiţiei, scor 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3.

Partida a durat trei ore şi 54 de minute. În primul set, Wawrinka a cedat în tie-break în faţa liderului mondial, unde nu a reuşit să cîştige decît un punct. Următoarele trei seturi i-au revenit însă elveţianului. Per total, Wawrinka a comis trei duble greşeli şi a avut un procentaj al primului serviciu de 56 la sută, faţă de Djokovic, care a comis şapte duble greşeli, iar la primul serviciu a avut un procentaj de 51 la sută. Al treilea favorit al turneului a avut 10 şanse de break, dintre care a concretizat şase, şi a cedat de trei ori pe propriul serviciu.

Pentru succesul de la US Open, Wawrinka şi-a asigurat un cec în valoare de 3,5 milioane de dolari şi 2000 de puncte în clasamentul mondial, în timp ce Djokovic a primit 1.750.000 de dolari şi 1200 de puncte ATP pentru că a ajuns în finală. În 2015, Wawrinka a fost eliminat în semifinalele competiţiei, în timp ce Djokovic a cîştigat turneul.

În vîrstă 31 de ani, Stanislas Wawrinka se află la primul titlu obţinut la US Open şi totodată la al treilea turneu de Mare Şlem cucerit în carieră, după ce anul trecut s-a impus la Roland Garros, iar în 2014 la Australian Open. În schimb, Novak Djokovic, în vârstă de 29 de ani, deţine 12 titluri de Mare Şlem.

Stanislas Wawrinka, campion la US Open: Nu am venit cu obiectivul de a câştiga turneul

Elveţianul Stanislas Wawrinka a mărturisit, luni, după ce a cucerit titlul la US Open, că nu şi-a propus vreodată să cîştige turnee de Mare Şlem, ci doar să evolueze cît poate de bine.

"Obiectivul meu este să fac tot posibilul să fiu cât pot de bun. Nu mi-am propus vreodată să cîştig un Grand Slam, ci doar să dau totul. Am jucat mai bine de la un meci la altul. E uimitor. Nu am venit aici cu obiectivul de a câştiga turneul, ci doar cu gîndul de a cîştiga fiecare partidă. Am jucat foarte mult tenis la acest turneu, sînt complet epuizat. A fost o noapte fantastică", a spus Wawrinka, citat de BBC.

Wawrinka s-a impus în faţa lui Djokovic după un meci de patru seturi, scor 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3, victorie în urma căreia a fost lăudat de adversarul său.

"Felicitări, Stan, astăzi ai meritat pe deplin să câştigi. Ai fost jucătorul mai curajos în momentele decisive şi meriţi acest titlu", au fost cuvintele lui Novak Djokovic.

Stanislas Wawrinka a câştigat toate finalele disputate în carieră la turneele de Mare Şlem, în 2014 la Australian Open, în 2015 la Roland Garros şi anul acesta la US Open. În vârstă de 31 de ani, Wawrinka a devenit astfel cel mai în vîrstă campion la Flushing Meadows de la Ken Rosewell, care a cîştigat titlul în 1970, la vîrsta de 35 de ani.