• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Cine sunt cei 25 de sportivi menţionaţi pe noua listă a hackerilor ruşi

Cine sunt cei 25 de sportivi menţionaţi pe noua listă a hackerilor ruşi

There are no translations available.

Fancy Bear, grupul de hackeri ruşi care a spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping continuă să publice nume de sportivi care au luat substanţe interzise cu acordul WADA.

Lista include 25 de sportivi - 10 americani, cinci britanici, cinci germani şi cîte unul din România, Danemarca, Rusia, Polonia şi Cehia. Dintre aceştia, 11 au fost medaliaţi la Rio.

Din Statele Unite ale Americii sînt indicați următorii sportivi: Bethanie Mattek-Sands, Brittney Griner, Jack Conger, Dagmara Wozniack, DeAnna Price, Kathleen Baker, Mcquin Baron, Michelle Carter, Sam Dorman, Tervel Ivaylov Dlagnev.

Bethanie Mattek-Sands, sportivă alături de care Horia Tecău a luat titlul la dublu mixt la Australian Open, în 2012, a primit acceptul din partea WADA să ia Cortizol, un hormon steroid produs de glanda renală, care în mod natural apare ca reacţie la stres. Rolul său principal este creşterea de cantitatea de zahăr în sânge. Bethanie Mattek-Sands a luat această substanţă încă din 19 decembrie 2012, adică la un an distanţă de la titlul cucerit împreună cu Tecău la Australian Open. Bethanie a luat cortizol şi în timpul Jocurilor Olimpice, unde a cucerit aurul la dublu-mixt. Ultima reţetă a primit-o pe 1 aprilie 2016 şi care ar urma să expire în martie 2017. Mattek-Sands are 31 de ani.

A doua pe listă este Brittney Griner, sportivă care a cucerit aurul la Rio alături de echipa naţională de baschet feminin a Statelor Unite ale Americii. Baschetbalista în vîrstă de 26 de ani a primit o derogare pentru a folosi Lisdexamfetamină în perioada 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2019. Lisdexamfetamina se foloseşte pentru tratarea ADHD-ului, o boală care afectează atenţia, de care Simone Biles, aflată pe prima listă publicată, a mărturisit că suferă.

Înotătorul american Jack Conger, medaliat cu aur la ştafetă 4x200 de metri liber la Rio, a primit aprobarea să folosească Dextroamfetamină, un medicament frecvent utilizat în tratamentul multor afecţiuni medicale, cel mai frecvent ADHD şi narcolepsie. Aprobarea este valabilă în perioada 22 februarie 2016 - 22 februarie 2020.

Dagmara Wozniack, medaliată cu bronz la sabie pe echipe la Rio, a primit acceptul de a folosi Triamcinolon, în perioada 3 februarie - 3 martie 2016, precum şi Prednison, între iunie şi iulie 2016, substanţe folosite pentru tratarea inflamaţiilor. Prednison au luat în total patru sportivi americani dintre cei menţionaţi. Atleta DeAnna Price a avut derogare în perioadele mai-iunie 2016 şi 9-11 august 2016, care a concurat la Jocurile Olimpice la aruncarea ciocanului, însă fără să cîştige vreo medalie. Înotătoarea Kathleen Baker poate să ia Prednison în pînă 2019. Baker a cucerit două medalii la Rio, aur la ştafetă mixtă 4x100 şi argint la 100 de metri spate. Şi Tervel Ivaylov Dlagnev, un alt american de origine bulgară, a luat Prednison în perioada 12-25 august 2016, după ce mai luase şi între 22 şi 27 iulie 2015.

Înotătorul Baron McQuin (20 de ani), şi el olimpic, are acceptul de a lua Dextroamfetamină pînă în 2019. În vîrstă de 30 de ani, atleta Michelle Carter, medaliată cu aur la aruncarea greutăţii, a folosit Medrol, substanţă utilizată împotriva bolilor endocrine.

Sam Dorman, în vîrstă de 25 de ani, medaliat cu aur la sărituri în apă, în proba de trambulină, la Rio, are aprobare să ia Amfetamină din mai 2013 până în aceeaşi lună a anului 2017. Amfetamina este folosită pentru tratarea unor afecţiuni ca: deficitul de atentie (ADHD) şi narcolepsia, o afecţiune manifestată printr-o nevoie incontrolabilă de a dormi.

Marea Britanie are cinci nume pe listă: Bradley Wiggins şi Christopher Froome (rutieri), Charley Hull (jucătoare de golf), Heather Fisher (jucătoare de rugby) şi Sam Townsend (canotier). Cei mai cunoscuţi sînt rutierii Bradley Wiggins, care a cîştigat o medalie de aur la Rio, şi Christopher Froome, de trei ori campion la Turul Franţei. Wiggins a luat Albutamol şi Triamcinolon între 2009 şi 2013, în timp ce Froome a primit acceptul să ia Prednison, substanţă folosită şi de patru dintre americanii aflaţi pe listă, în perioada 2013-2014.

Un alt nume important care apare pe listă este cel al Petrei Kvitova. Jucătoarea din Cehia a primit pe 29 septembrie acceptul să ia Beta2-adrenergic agonist, o substanţă ce relaxează muşchii şi eliberează insulina. Aceasta este în principal folosită pentru tratarea astmului şi a altor tulburări pulmonare. Perioada în care a luat acest tratament a fost imediat după US Open, când Kvitova a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în faţa lui Wickmayer. La Australian Open, Grand Slam-ul care a urmat imediat după perioada în care a luat Beta2-adrenergic, a ieşit încă din turul 2.