• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Oleg Crețul, omagiat la nivel înalt

Oleg Crețul, omagiat la nivel înalt

There are no translations available.

La prima ediție a turneului internațional de judo ”Oleg Kretsul Cup”, rezervat cadeților, care s-a desfășurat la Sala Polivalentă din capitală, au participat echipe din 10 țări - Franța, Rusia, România, Ucraina, Georgia, Lituania,  Belarus, Germania, Grecia și Republica Moldova.

Cîștigători au devenit: Mircea Tomescu (50 kg), Eduard Șerban (90 kg), Edi Pescaruș (plus 90 kg), toți din România, Gheorghi Dogania (55 kg), Mica Zoidze (73 kg), ambii din Georgia, Marc Latîșev (60 kg), Petru Pelivan (66 kg), Eugen Matveiciuc (81 kg), toți din Republica Moldova.

Gazdele turneului au avut premianți la toate categoriile de greutate și au ratat obținerea primelor locuri prin Grigore Taban și Ion Dorofeev la categoriile de 90 și plus 90 de kilograme. Grigore Taban a demonstrat,  în opinia mai multor experți prezenți în sala de concurs, cel mai variat arsenal de procedee tehnice. Pentru ca să devină cel mai bun pe viitor va trebui sa mai pluseze puțină forță și.. greutate.

La turneu a fost prezent ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu, care a subliniat în alocuțiunea rostită la festivitatea de deschidere importanța desfășurării unor asemenea turnee. ”Competiția este un nou imbold dat dezvoltării judoului în țară”, a spus oficialul. ”Ne vom strădui ca turneul să devină tradițional”, a declarat președintele federației naționale de profil Andrei Golban. ”Luați exemplu de la Oleg Crețul, care este un model de luptător”, a spus invitatul de onoare al turneului, Serghei Soloveicik, președintele Federației Europene de Judo.

Oleg Crețul  a fost prezent la turneu. El este originar din Chișinău. Primul său antrenor este Leonid Colpașcicov. În 1996 a devenit vicecampion european la categoria de greutate pînă la 81 de kilograme, a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) în componența delegației moldovenești. În 1997 a nimerit într-un accident rutier și și-a pierdut vederea.  În continuare a reprezentat Rusia la turneele rezervate sportivilor cu handicap fizic, devenind multiplu campion mondial, paralimpic.

În imagine: Oleg Crețul