• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Andy Murray: ”Să fii primul jucător al lumii este foarte, foarte greu”

Andy Murray: ”Să fii primul jucător al lumii este foarte, foarte greu”

There are no translations available.

Tenismanul britanic Andy Murray a declarat sîmbătă faptul că este extrem de mîndru să ocupe prima poziţie în clasamentul mondial ATP, într-o eră în care jucători precum Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovic au dominat acest sport, notează BBC.

Sîmbătă, Andy Murray a profitat de retragerea canadianului Milos Raonic (poziţia 5 ATP), cauzată de o accidentare la piciorul drept, şi s-a calificat în semifinalele turneului de Masters Series de la Paris, performanţă sinonimă cu obţinerea primei poziţii ATP, o premieră în cariera britanicului. Murray îl va devansa pe sîrbul Novak Djokovic, care a fost liderul clasamentului timp de 122 de săptămîni.

De luni, Murray (29 de ani) este primul jucător din Marea Britanie lider în clasamentul mondial la simplu, de la introducerea ierarhiei computerizate în 1973. Totodată, Andy va fi al doilea cel mai în vîrstă lider ATP în premieră, după John Newcombe în 1974 (30 de ani şi 11 zile). Murray deţine şi recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între ocuparea poziţiei secunde ATP (pentru prima dată) şi clasarea pe primul loc în lume: şapte ani şi două luni.

"Este satisfacţia supremă pentru mine. A fost o realizare greu de atins pe durata carierei, întrucît am avut adversari foarte buni în fruntea clasamentului. Este foarte, foarte greu să fii primul jucător al lumii. Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovic sînt trei dintre cei mai buni tenismeni din istorie.

Am simţit că vreau să mă lupt pentru prima poziţie ATP, nu de cîteva săptămîni. Sînt 12 luni de muncă la baza acestei performanţe. A fost o atmosferă ciudată în jurul meu în ultimele zile...cu toate discuţiile şi scenariile din presă. Totodată, este puţin nefericit faptul că s-a întîmplat în felul acesta. Aş fi dorit să joc azi, dar Milos avea probleme serioase.

La un moment dat, am fost atît de în urmă în privinţa punctelor şi a meciurilor pe care trebuia să le cîştig. Ultimele luni au fost senzaţionale pentru mine. Nu m-am aşteptat deloc la această performanţă, mai ales după Openul Franţei, cînd eram demoralizat. Dar lucrurile se pot schimba foarte rapid în sport. Tenisul este un sport puţin ciudat. Djokovic a pierdut ieri împotriva unui jucător pe care îl învinsese de 14 ori la rînd.

Acum că sînt pe primul loc, trebuie să-mi stabilesc noi obiective, să găsesc următorul lucru care mă va motiva pentru a deveni şi mai bun", a declarat Murray pentru BBC.

Judy Murray, mama lui Andy şi fost căpitan de Fed Cup al Marii Britanii, a declarat: "Cred că este o recompensă pentru perseverenţa, răbdarea şi puterea sa, pentru că este un adevărat luptător. Oamenii care urmăresc meciurile la televizor nu ştiu cît de mult trebuie să munceşti pentru a deveni un jucător la cel mai înalt nivel. Ştiu mai bine decît oricine cît de mult a lucrat să-şi îmbunătăţească jocul în ultimii ani".

Andy Murray a avut un an senzaţional, cu 11 finale în 12 turnee şi un record personal de 73 de victorii. Britanicul a cîştigat opt turnee în 2016: Roma-zgură, Queen's-iarbă, Wimbledon-iarbă, Jocurile Olimpice-hard, Beijing-hard, Shanghai-hard, Viena-sală, Paris.

În perioada 13-20 noiembrie, Andy Murray va participa la Turneul Campionilor de la Londra, alături de Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Milos Raonic, Gael Monfils, Marin Cilic şi Dominic Thiem.