• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Denis Vieru: ”Doresc mult să depășesc performanțele faimoșilor mei predecesori”

Denis Vieru: ”Doresc mult să depășesc performanțele faimoșilor mei predecesori”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către campionul european la judo Under-23, Denis Vieru

Întrebare: Luna curentă, la Tel Aviv (Israel), ai repetat o performanță stabilită în urmă cu 11 ani, în premieră în istoria judoului moldovenesc, de Marcel Trudov. Cunoști acest lucru?

Răspuns: Desigur. Doresc, însă, să fac o precizare. Eu am doar 20 de ani și posibilitatea teoretică să depășesc această performanță în următorii doi ani, dacă mai reușesc să urc încă odată pe prima treaptă a podiumului de premiere la aceste turnee. Sper să o realizez.

Î.: Cît de greu a fost să fii primul la categoria ta (66 kg) la Europenele de la Tel Aviv?

R.: În judo nu este niciodată ușor să fii primul, pentru că concurența este, pur și simplu, acerbă. La recentul campionat au concurat 39 de sportivi la categoria mea. Am disputat cinci meciuri, obținînd victorii. În trei dintre acestea am fost condus, am recuperat cu greu, dar rapid, handicapul. Cel mai dificil meci a fost disputat în turul doi cu Egor Mgdsyan (Rusia). Cu numai cîteva secunde pînă la gongul final eram condus, și, dacă pierdeam, nu promovam nici măcar în recalificări. M-am mobilizat exemplar și am efectuat un procedeu finalizat în afara suprafeței de concurs, dar suficient pentru ca să-i fie acordat încă un avertisment rivalului meu și să fiu declarat învingător.

Î.: Cum explici faptul că ai fost condus în trei meciuri?

R.: Înseamnă că mai am neajunsuri, carențe în defensivă. Le voi analiza și voi lua măsuri pentru a le lichida.

Î.: Cum?

R.: Cu ajutorul filmărilor făcute, la antrenamente.

Î.: Acest procedeu face parte din programul tuturor performerilor…

R.: În primul rînd, așa procedează toți cei care dictează moda la această probă sportivă, japonezii, autorii judoului. Din cîte cunosc, așa face și cel mai bun judocan moldovean al momentului, Sergiu Toma, premiant la Europene, Mondiale, Jocurile Olimpice, stabilit actualmente în Emiratele Arabe Unite.

Î.: Ce este foarte important, în opinia ta, în judo?

R.: În primul rînd, să-ți meargă bine mintea. Adică, într-un limbaj mai popular, să ai cap pe umeri, să analizezi rapid situația și să acționezi respectiv, în funcție de circumstanțele ce se derulează uneori caleidoscopic pe tatami. Într-al doilea, să ai în arsenalul tehnic două-trei procedee-cunună, automatizate, combinații cate te ajută să le efectuezi cu succes.

Î.: De la ce vîrstă practici judoul?

R.: Cu începere din clasa întîi. Pînă în clasa a cincea am fost pregătit la clubul Olimpia din capitală de Victor Cazac. Apoi am început să frecventez în paralel pînă într-a noua și antrenamentele de la Liceul Republican cu Profil Sportiv. În ultimii ani sînt antrenat la lotul național de Veaceslav Bacal.

Î.: Știi care este în prezent vîrsta media ideală pentru mari performanțe în judo?

R.: 24 de ani. Pentru mine coincide cu Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020) unde sper să mă calific și, firește, să obțin o medalie. Eu îmi doresc mult să depășesc performanțele înregistrate de redutabilii mei compatrioți: Sergiu Toma, Victor Florescu (vicecampion mondial), Victor Bivol (premiant al Europene și Mondiale), Andrei Golban, vicecampion european, actualul președinte al Federației Moldovenești de Judo, Marcel Trudov, medaliat la Europene.