• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various MTS va cere să fie restituiți banii oferiți pentru medaliile olimpice de la Londra

MTS va cere să fie restituiți banii oferiți pentru medaliile olimpice de la Londra

There are no translations available.

Ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu a declarat pentru mass-media că va cere ca foștii medaliați la Jocurile Olimpice de la Londra, Cristina Iovu și Anatol Cîrîcu, depistați pozitiv la controalele antidoping efectuate, antrenorii lor, să întoarcă banii primiți de la stat în 2012, relatează MOLDPRES.

Potrivit lui, în acest scop a demarat o anchetă. "Poziţia ministerului este una dură. În primul rînd, noi vom face toate demersurile pentru recuperarea banilor publici. Noi descurajăm orice formă de practicare a sportului ce nu este curată", a spus Victor Zubcu.

Cei doi sportivi au primit în 2012 din partea Guvernului cîte 80.000 de euro. O sumă similară le-a revenit și antrenorilor halterofililor, Sergiu Crețu,  Maxim Cojocaru și, respectiv, Ivan Bratan. ”Eu deocamdată nu pot să spun nimic, pentru că pentru prima dată am auzit despre faptul ca atare. Fiecare a cheltuit banii cum a socotit de cuviință. Cineva şi-a procurat apartament, cineva și-a făcut casă. Nu cred că este posibil", a spus fostul antrenor al Cristinei Iovu, Sergiu Crețu.

Halterofilii moldoveni Cristina Iovu (53 kg) și Anatol Cîrîcu (94 kg), medaliați cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra (2012), au fost obligați săptămîna curentă de Comitetul Internațional Olimpic să returneze distincțiile și diplomele primite la Londra. Controlul asupra îndeplinirii revine Comitetului Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Conform rezultatelor controlului antidoping efectuat, ambii au folosit preparatul interzis turinabol.

Cristina Iovu a decis în 2012, la puțin timp după încheierea Jocurilor Olimpice, să apere culorile sportive ale Azerbaidjanului. În 2013 a fost suspendată pe un termen de doi ani pentru dopaj. În prezent reprezintă România. Anatol Cîrîcu a fost depistat pozitiv în 2015 la controlul antidoping și este în prezent suspendat pe opt ani. Canotorul naturalizat Serghei Tarnovschi, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este suspendat provizoriu pentru dopaj. Federația Internațională va lua o decizie definitivă în cazul său pe 27 noiembrie.