• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Un moldovean va primi titlul ”Profesor de Onoare al Uniunii Academice Oxford”

Un moldovean va primi titlul ”Profesor de Onoare al Uniunii Academice Oxford”

There are no translations available.

Un moldovean va primi titlul ”Profesor de Onoare al Uniunii Academice Oxford”

Rectorului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), Veaceslav Manolachi îi va fi acordat pe 20 decembrie curent, în Marea Britanie, titlul ”Profesor de Onoare al Uniunii Academice Oxford”.

În invitația primită se subliniază următoarele: ”Consiliul Uniunii Academice (UA) vă invită în calitate de membru al Uniunii Academice Oxford, Clubului Rectorilor din Europa, să fiți prezent la cea mai grandioasă adunare  a UA, a membrilor și partenerilor ei. De asemenea, avem plăcerea să vă informăm că UA este onorată să vă recomande pentru a primi titlul ”Profesor de Onaore al uniunii Academice Oxford”. Dumneavăastră urmează să primiți următoarele atribute: robă și lanț, diplomă nominală și dreptul de a deschide facultate personală cu sediul Salonul Academic (Oxford, Marea Britanie). Festivitatea de premiere va avea loc în cadrul lucrărilor summit-ului liderilor-2016”.

Solicitat să comenteze acest fapt dumnealui a declarat că este plăcut surprins de invitația făcută, distincția ce-i va fi înmînată. ”În primul rînd, cred,  că este o onoare pentru USEFS, unde activez deja al 15-lea an. Sper că este concomitent și un prilej de mîndrie pentru majoritatea reprezentanților sportului moldovensc, instituțiilor de învățămînt superior din țară”, a spus rectorul USEFS.

Veaceslav Manolachi este Doctor Honoris Causa al Universităților din Almaty (Kazahstan), Kiev (Ucraina), Minsk (Belarus), București, Galați (România), Seul (Coreea de Sud), Sankt Petersburg (Rusia).

În 2014 Uniunea Academică din Oxford i-a înmînat ordinul ”Nume în știință Socrates”. Distincția ce-i va fi oferită pe 20 decembrie constituie o premieră în istoria învățămîntului superior din țară.

Ca om de ştiinţă, dl Veaceslav Manolachi a publicat peste 120de lucrări ştiinţifice, dintre care 2 manuale şi 2 monografii destinate sportului de performanţă, a îndrumat 17 doctori în pedagogie, care au susţinut teza la Consiliul Ştiinţific Specializat al USEFS. În calitate de rector al USEFS a contribu­it esenţial la schimbarea imaginii universităţii şi la îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale, cît şi a pro­cesului instructiv-educativ.

A contribuit la finisarea blocului de studii şi comple­xului sportiv, care pot fi con­siderate dintre cele mai moderne centre univer­sitare atît din Moldova, precum şi din spaţiul european. Pen­tru activitatea sa prodigioa­să şi contribuţia substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare, Veaces­lav Manolachi a fost decorat cu multe medalii şi distincţii, iar pentru contribuţie no­torie la dezvoltarea învăţă­mântului sportiv i s-a conferit medalia „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”. Rectorul USEFS, doctorul habilitat, profesorul universitar, antrenorul emerit, maestru al sportului  Veaceslav Manolachi a devenit primul moldovean din istorie căruia i s-a decernat Doctor Honoris Causa la 6 centre universitare: România, Ucraina, Belarus, Coreea de Sud, Rusia.

Veaceslav Manolachi

Rector USEFS

Doctor habilitat, Profesor Universitar

Antrenor Emerit al Republicii Moldova

Lucrător emerit în domeniul culturii fizice şi sportului

Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Federaţia Rusă

Cavaler al ordinului „Gloria Muncii”

Cavaler al ordinului “Ordinul Republicii”

Deţinător al Medaliei „Meritul Olimpic”

Deţinător al Medaliei de aur a Federaţiei Mondiale de Judo

Deţinător al Medaliei de aur a Federaţiei Europene de Judo

Doctor Honoris Causae al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Seoul, Korea

Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, România

Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat de Cultură Fizică din Kiev, Ucraina

Doctor habilitat de onoare, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică din Minsk, Belarus