• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various A fost lansată cartea ”Petru Caduc, colonelul cu baston de mareșal”

A fost lansată cartea ”Petru Caduc, colonelul cu baston de mareșal”

There are no translations available.

Cartea ziaristului Ion Robu ”Petru Caduc, colonelul cu baston de mareșal” a fost lansată vineri, 16 decembrie, la Școala specializată de box din Grimăncăuți (Briceni), relatează MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de antrenamente, transformată cu această ocazie într-o casă mare cu covoarele naționale tradiționale, fotografia pe loc de cinste a părinților protagonistului cărții, antrenorul emerit Petru Caduc, imagini de la cele patru Olimpiade la care a participat cu elevii săi, Campionate Mondiale și Europene. În debutul manifestării a fost prezentat un documentar, avînd în prim-plan secvențe de la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Beijing (2008) unde boxerii din localitate, Vitalie Grușac și Veaceslav Gojan, au devenit medaliați cu bronz.

Autorul cărții a subliniat în alocuțiunea rostită că a fost o plăcere să conlucreze în timpul scrierii cu Petru Caduc, familia acestuia, care a contribuit substanțial la obținerea în condiții rurale a performanțelor unice în istoria boxului moldovenesc. ”Ar fi fost o nedreptate ca despre acestea să nu se scrie o carte în care să fie consemnate documentar calea parcursă spre piscurile Olimpului sportiv, greutățile prin care a trecut”, a spus Ion Robu. ”În ultimii doi ani am fost nedreptățiți la nivel internațional de un arbitraj părtinitor. În cartea editată sînt expuse multe adevăruri dure, amare, dar acestea nu mă deranjează, ci dimpotrivă mă mobilizează pentru a obține noi performanțe”, a subliniat Petru Caduc.

La festivitate au fost prezenți profesorul de educație fizică din Edineț, Ion Cirimpei, care a încurajat pasiunea lui Petru Caduc pentru box, fostul șef al gospodăriei din localitate Teodor Lesnic, care l-a ajutat să instaleze primul ring în sat, ex-președintele consiliului județean Edineț, Ion Guțu, cu suportul căruia a fost deschisă Școala de box din Grimăncăuți, vicepreședintele executivului din Briceni, Anatol Caduc, foști colegi de clasă, facultate, prieteni, Veaceslav Gojan, care mai este și primul boxer moldovean posesor al titlului de campion european.

Petru Caduc este angajat în echipa sportivă a Departamentului Trupelor de Carabinieri, decorat cu ordinile ”Om Emerit”, ”Gloria Muncii”, ”Ordinul de Onoare”, ”Trofeul Olimpic European”, ”Ordinul Olimpic”, Ordinul bisericesc ”Paisie Velicicovschi”, medalia Ministerului Afacerilor Interne ”Pentru merit, clasa II”.

Ion Robu este angajat la Agenția Informațională de Stat Moldpres, autor al cărților ”Maratonul de la Atena” (2005), ”Luptători intrați în istorie” (2008), ”Recordmanii fotbalului moldovenesc” (2010), ”Noi la Olimpiada de la Londra” (2012).