• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Vice-premierul rus Vitali Mutko, "ineligibil" pentru un nou loc în Consiliul FIFA

Vice-premierul rus Vitali Mutko, "ineligibil" pentru un nou loc în Consiliul FIFA

There are no translations available.

Vice-premierul rus Vitali Mutko a fost declarat "ineligibil" pentru un nou loc în Consiliul FIFA, al cărui membru este în prezent, a declarat vineri pentru AFP o sursă apropiată de Federația internațională de fotbal.

Mutko, în vîrstă de 58 ani, care prezidează Comitetului de organizare a Cupei Mondiale de fotbal ediția 2018, din Rusia, a fost declarat ineligibil "din cauza postului de vice-premier pe care îl ocupă și a riscurilor de interferență și posibil conflict de interese în raport cu statutul FIFA și articolul 14 din Codul de etică", conform sursei respective.

Raportul McLaren asupra dopajului de stat din Rusia, în care Vitali Mutko este citat, "nu fost absolut deloc luat în considerare în această decizie", a adăugat aceeași sursă.

Fost ministru al Sportului și actualul președinte al Federației de fotbal din țara sa, Vitali Mutko este membru al Consiliului FIFA din 2009 și dorea să candideze pentru un nou mandat în cadrul acestei instanțe, din care fac parte reprezentați ai fiecărei confederații continentale și care definește marile orientări și strategia fotbalului mondial.

Mutko figura pe o listă de cinci candidați prezentată de UEFA la finele lunii decembrie, pentru cele cinci locuri vacante în cadrul Consiliului FIFA, alături de ungurul Sandor Csyani, cipriotul Costakis Koutsokoumnis, muntenegreanul Dejan Savicevic și islandezul Geir Thorsteinsson.

Această decizie de ineligibilitate, luată de o comisie de control a FIFA, a fost transmisă vineri către UEFA, care va trebui acum să propună un nou candidat, precizează AFP.

Conform sursei citate, decizia "nu are nicio influență" asupra postului de președinte al Comitetului de organizare a Cupei Mondiale 2018, ocupat de Mutko, deoarece acesta nu intră sub jurisdicția FIFA.