• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Premieră în judo

Premieră în judo

There are no translations available.

Valeriu Duminică: ”Important este spiritul puternic de echipă format în cadrul federației  noastre”

Interviu colectiv  acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de secretarul general  al federației naționale de judo Valeriu Duminică, campionul mondial de cadeți Eugen Matveiciuc, antrenorii Mihail Ciudin, Ion Leu, președintele federației Andrei Golban, vicepreședintele Victor Florescu.

Întrebare: Cum comentați acum, la distanță de aproximativ o săptămînă, medalia de aur cucerită la Modialele de la Santiago (Chile)?

Răspuns: (Victor Florescu) În virtutea serviciului ce-l am în cadrul Federației Internaționale de Judo am urmărit  din tribune, ”pe viu”, evoluția lui Eugen Matveiciuc. După meciul final, într-un moment, nu știam ce-i cu mine de bucurie. Parcă eram, de fericire, în altă lume,  în transă, mi-au spus cîțiva colegi de lucru. Doar victoria obținută constituie o premieră în judoul moldovenesc!

(Valeriu Duminică) În primul rînd, țin să remarc că, medalia cucerită este rodul activității mai multor oameni: tatăl performerului, Cătălin Matveiciuc, fost judocan, care nu s-a socotit niciodată cu timpul său liber pentru creșterea măiestriei fiului său. Într-al doilea, primul antrenor Mihail Ciudin, apoi Eugen Rusu, iar în prezent – Mihail și Ion Leu. Noi am constituit un grup comun cu un pronunțat, puternic spirit de echipă, care a lucrat cu dăruire de sine, în sensul adevărat al cuvîntului, fiecare pe domeniul său, la timpul respectiv, pe sectorul încredințat în anumite perioada de timp în scopul obținerii performanțelor de nivel internațional. Le-am obținut.

Î: Marii Judocani au avut, de regulă, în arsenalul lor tehnic minimum două procedee-cunună, automatizate pînă la perfecțiune, care le-au permis, i-au ajutat mereu să urce pe podiumul de premiere. Pe ce mizează la turnee Eugen Matveiciuc?

R:(Mihail Ciudin) Eu insist mereu la antrenamente ca elevii mei să atace și pe dreapta, și pe stînga cu aceeași forță, în regim sporit de viteză, cu dezechilibrare anterioară  adversarului  pînă la efectuarea procedeului. Eugen are un nivel de inteligență înalt sau cum se spune popular, îi merge mintea. A însușiit rapid acest  adevăr, fiindcă, repet cu plăcere, este deștept, are cum zic moldovenii, cap pe umeri nu bostan verde.

(Ion Leu) Noi ne străduim ca acest principiu fundamental în judo să fie transpus în practică, pe tatami, în combinație, frecvent la antrenamente. În caz contrar, stilul de luptă al lui Eugen, în fond al tuturor judocanilor, este repede studiat de rivali și șansele de a-i învinge se reduc substanțial. Este bine să ai cartoteci pentru fiecare dintre ei la marile turnee. Acumulăm, în acest context, toate informațiile utile nouă despre ei.

Î:  Care dintre cele cinci victorii repurtate a Mondiale a fost mai dificilă?

R: (Eugen Matveiciuc) Partida semifinală disputată cu Dzhakhongir Madzhinov (Tadjikistan). Asta chiar dacă știam ce procedee efectuează și i-am blocat toate tentativele de a le aplica. La un moment, în prelungirile meciului, îmi înțepeniseră degetele mîinii cu care-i blocam brațul său de atac. L-am învins, totuși. (Intervine cu o precizare V.F.). Părerea mea este că partenerul său de întrecere este mai în vîrstă decît prevede regulamentul de concurs, dar asta-i deja o chestie de studiu pe viitor în cadrul Federației Internaționale.

Î: Indiscutabil, superbă victorie, dar la nivel de cadeți. Cînd vom jubila toți cu ocazia obținerii unei medalii la nivel de seniorat?

R: (V.D.) Marii maeștri ai judoului, precum se știe, sînt japonezii . Am stabilit anul curent o colaborare cu federația din Țara Soarelui Răsare. Programăm să facem anual în Japonia, pînă la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020), cîte două stagieri la care vor participa cei mai buni judocani moldoveni, inclusiv Eugen Matveiciuc.  Vor fi niște cantonamente grele, dar absolut necesare dacă ne dorim evoluții bune pe viitor și la nivel de seniorat, Campionate Europene, Mondiale și, de ce nu, la Jocurile Olimpice.

(Cătălin Matveiciuc, tatăl) Acesta-i marele nostru vis comun.

Î: Mulți au făcut și mai fac bancuri binevoitoare pe seama insistenței D-voastră de a-l face cu orice preț pe Eugen un mare campion, comparîndu-vă la acest capitol, în unele cazuri, cu severitatea excesivă manifestată cîndva de tatăl celebrului viorist Niccolo Paganini…

R: Să spună ce vor. Îi privește. Eu am demonstrat că am avut dreptate, ținînd cont și de un lucru pe care ar fi bine să-l cunoască și ei – cel mai profitabil business în viața noastră, care-i răsplătit apoi înmiit, este investițiile făcute în educația, instruirea copiilor tăi.

Î: Eugen este și campion național de juniori. Va participa la Campionatul Mondial de vîrstă respectivă din anul curent?

R: (Andrei Golban). Nici un fel de turneu! Eugen a participat anul curent la șase mari turnee și a obținut cinci medalii. Suficient cu vîrf și îndesat. Am toată încrederea, stimați ziariști,  că cu aceste performanțe va fi desemnat cel mai bun sportiv junior din țară. Acum, pînă la 1 septembrie, cînd va păși din nou pragul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv, în clasa a 11-ea – odihnă, relaxare. De dorit, undeva la mare. După care – antrenamente finalizate cu prezențe obligatorii în sala de forță. (Încheie discuția purtată prin prezentarea lui Eugen pe ecarnul planșetei sale a imaginei torsurilor, în carne și oase, a doi mari campioni:   Ilias Iliadis și Beka Gvinaishvili – mostre clasice, impresionante de musculatură).

Anul curent Eugen Matveiciuc a mai devenit premiant la Festivalul Olimpic al Tineretului European (Gyor), etapele Cupei Europei, desfășurate la Berlin și Ploiești, Campionatul European (Kaunas), rezervat juniorilor.

Interviu realizat de Ion ROBU

În imagine: (de la stînga)V.Florescu, C.Matveiciuc, M.Ciudin, E.Matveiciuc, I.Leu, V.Duminică.