• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various CNOS și sfântul adevăr care va ieși la suprafață

CNOS și sfântul adevăr care va ieși la suprafață

There are no translations available.

Membrii executivului Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) condus de Nicolae Juravschi au respins ieri în cadrul unui briefing organizat la sediul instituției la modul declarativ acuzele aduse de Federația Moldovenească de Taekwondo (FMT), fostului antrenor al echipei naționale Vladislav Mazur.,

Potrivit lor, acest tehnician a fost eliberat pe nedrept din post în 2016 de federație și urmează să fie repus în funcția ce o ocupa:”Aducem la cunoștința opiniei publice că Comitetul Executiv al CNOS a suspendat Federația Națională de Taekwondo din calitatea de membru al CNOS pentru o durată nedeterminată pentru încălcarea Cartei Olimpice, a Statutului CNOS și discriminarea unor sportivi și antrenori ai FN menționate.

Drept temei pentru suspendare au servit multiplele plîngeri şi sesizări adresate CNOS şi Ministerului Tineretului şi Sportului al R.M. din partea Liceului Internat Republican cu profil Sportiv, a sportivilor Stepan Dimitrov şi Vadim Dimitrov, Ana Ciuchitu, Andrei Rotaru, Mihail Boțan, Tatiana Țimbalari, etc. şi antrenorului Vladislav Mazur. E de menționat, că sportivii Centrului de Pregătire a Loturilor Naționale, subdiviziune a Ministerului Tineretului și Sportului, și elevii-sportivi ai Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv nu au fost admiși la Campionatele Naționale de taekwondo în 2016. O consecință regretabilă a acestei discriminări este faptul că sportivul Andrei Rotaru reprezintă actualmente România. Prezenți la briefing, sportivii Stepan Dimitrov şi Vadim Dimitrov și-au expus poziția și au menționat că doar grație sprijinului financiar al CNOS au revenit în circuitul sportiv internațional”, se spune în comunicatul lansat de CNOS.

Am prezentat fără nici o schimbare textul. Nu comentăm stilul și gramatica expunerii.

Solicitat să comenteze situația creată vicepreședintele federației de profil, Valentin Conev a declarat, prezentînd probe în fiecare caz aparte că: ”Antrenorul Vladislav Mazur a primit prin fals, pe nedrept, de la stat 83 mii de lei, declarându-se antrenor al sportivilor Aaron Cook,fraților Stepan și Vadim Dimitrov. El a fost prezent cu documente false anul trecut la turneul ”Belgia Open” și Federația Europeană de profil examinează în prezent cazul, urmând să pronunțe sentința. Frații Stepan și Vadim Dimitrov au evoluat la toate campionatele naționale, turneele internaționale sub egida federației, iar săptămâna curentă urmează să participe la turneul internațional din Maroc și cu sprijinul financiar al federației. Ana Ciuchita și Andrei Rotaru au fost legitimați de federațiile din România și Italia fără acordul nostru și sunt, pur și simplu, folosiți de Vladislav Mazur; CNOS pentru a acoperi mai multe falsuri comise”, a spus el.

Curtea de Arbitraj Sportiv va audia conflictul dintre CNOS și FMT (WTF) pe 3 octombrie curent.

Federația națională a obținut anul curent prin sportivul naturalizat Aaron Cook cea mai înaltă performanță în țară, bronz la Campionatul Mondial. Ea a desfășurat în premieră în comuna Ciorescu (mun. Chișinău) turneul internațional ”Moldova Open” cu participarea sportivilor din circa 40 de țări. Președintele ei, Igor Iuzefovici, care este de asemenea vicepreședinte al Uniunii Europene de Taekwondo, a fost distins recent cu „Diploma Parlamentului Republicii Moldova” pentru rezultate remarcabile în dezvoltarea sportului și promovarea imaginii țării la nivel internațional.

CNOS a mai fost audiat la CAS pe 11 iulie curent în cazul de dopaj al medaliatului olimpic Serghei Tarnovschi, fiind obligat de instanță să returneze distincția obținută la Rio de Janeiro (2016). Și câtă gălăgie s-a făcut, cătă vorbăraie despre un mare avocat din SUA.

Cheltuielile legate de judecata din 3 octombrie curent costă, conform experților, aproximativ 150 mii de euro.