• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Memorialul ”Valentin Guțu” a reunit reprezentanți ai structurilor de forță

Memorialul ”Valentin Guțu” a reunit reprezentanți ai structurilor de forță

There are no translations available.

Ediția din anul curent a memorialului ”Valentin Guțu” la judo, care  și-a luat startul astăzi la complexul sportiv ”Dinamo”, a reunit numai reprezentanți ai structurilor de forță din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, relatează MOLDPRES.

Este vorba despre Departamentul Trupelor Speciale Carabinieri, Poliția de Frontieră, Brigada de Poliție cu Destinație Specială ”Fulger”, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

La festivitate de inaugurare a fost prezent ministrul de Interne, Alexandru Jizdan. ”Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Valentin Guțu, acest om mare la propriu și figurat. Ceea ce m-a impresionat atunci, în timpul anilor de studenție, a fost mărinimia de care dădea dovadă, ajuotul dezintersatt acordat fiecăruia care se adresa. Doleanța mea este ca acest turneu să capete continuitate, să devină pe viitor iinternațional. De judo mă leagă mult și faptul că il practică la modul serios fiul Bogdan, aflat în prezent la stajiere în Țara Soarelul Răsare cu membrii lotului național”, a declarat oficialul.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău Masanobu Yoshi, prezent la eveniment, a rostit în limba română un mesaj de felicitare. ”Judoul este un element important al culturii nipone. El este practicat în toate subdiviziunile Ministerului de Interne din țara mea. Mă bucur mult că am contribuit ca membrii echipei naționale a Republicii Moldovei să efectueze un cantonament la Tokyo. M-aș bucra mult dacă cineva dintre ei se va califica în 2002 la Jocurile Olimpice de la Tokyo și va cuceri acolo o medlaie de bronz sau de argint”, a spus Excelența Sa sa sugerînd prin ultima a propziție că medalia de aur ar trebui să revină gazdelor, care au creat judoul.

Memorialul ”Valentin Guțu” se desfășoară cu începere din 1998 o dată la doi ani.

Valentin Guțu s-a născut pe 14 septembrie la Horodiște (Dondușeni). A fost campion al Uniunii Sovietice la sambo (1967, Minsk), categoria supergrea, premiant al campionatelor URSS la sambo în 1970, 1953, vicecampion al Spartachiadei popoarelor Uniunii Sovietice (1971), vicecampion european la judo (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. A fost șef al catedrei Pregătire Fizică și de Luptă la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, colonel, cavaler al ordinului ”Ștefan cel Mare”. S-a stins din viață în urmă cu 19 ani.