• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Interviu exclusiv acordat ProSport de Irina Bulmaga, originară din Chișinău, cea mai bună şahistă din România

Interviu exclusiv acordat ProSport de Irina Bulmaga, originară din Chișinău, cea mai bună şahistă din România

There are no translations available.

Originară din Republica Moldova, Irina Bulmaga a realizat numeroase performanţe sub culorile României până la vârsta de 24 de ani! După ce a decis să reprezinte ţara noastră, în 2009, Irina a devenit mare maestră şi a câştigat o medalie olimpică, multiple titluri de campioană naţională (atât la şah rapid, blitz şi dezlegări, cât şi pe echipe cu Politehnica Iaşi), dar şi alte premii onorante. Este posesoarea celui mai mare coeficient ELO dintre jucătoarele din România, cu 2.427 de puncte, şi a acceptat să vorbească pentru ProSport despre pasiunea ei pentru sportul minţii, rememorând momentele emoţionante trăite lângă tabla cu 64 de pătrăţele şi nu numai.

Irina Bulmaga a venit în România pentru că nu avea adversară în Republica Moldova: "Simţeam că acolo unde nu e concurenţă acerbă scade şi motivaţia"

Din anul 2009 reprezinţi România, deşi te-ai născut în Republica Moldova. Care au fost motivele pentru care ai luat această decizie?
În primul rând, în Moldova şahul nu era susţinut în acel moment şi era nevoie de eforturi financiare semnificative din partea părinţilor mei, pentru ca eu să particip la diverse competiţii. În al doilea rând, la 14 ani am devenit cea mai tânără campioană a Republicii Moldova intre senioare, confirmând titlul şi anul următor. Simţeam că acolo unde nu e o concurenţă acerbă scade şi motivaţia. Când m-am mutat în România, eram numărul 10 şi aveam atâtea adversare bune, eram şi eu stimulată să lucrez tot mai mult şi să progresez.

Deci simţi că dacă rămâneai în Moldova, nu ai fi reuşit să faci performanţă la cel mai înalt nivel?
Sunt sigură că nu ajungeam unde sunt acum dacă rămâneam în Moldova. Din fericire, au început să se schimbe lucrurile şi acolo, marii maeştri de acolo au devenit tot mai implicaţi in creşterea noii generaţii de şahişti şi în popularizarea şahului, care de altfel duce la apariţia interesului diverşilor sponsori pentru acest frumos sport.

Revenind la România. Ce îţi place cel mai mult aici?
Poate că sună ciudat, dar in Romania ma simt libera.
Marea maestră care a încheiat pe locul 5 Europeanul de şah pe echipe din 2017, cu naţionala României, explică ce trebuie să faci pentru a câştiga bani din şah: "Trebuie să fii în Top 100 mondial pentru a avea un trai decent din şah. Pentru a obţine un venit la standarde europene, trebuie sa fii in Top 20".

A cucerit o medalie olimpică pentru România: "Am visat mulţi ani la ea"

Cât de mult contează pentru tine faptul că eşti cel mai bine cotată jucătoare de şah din ţară?
Mi-am dorit mult să ajung numărul 1 în România şi m-a bucurat când am reuşit acest lucru, dar călătoria mea şahistă e lungă, iar asta e doar o etapă, urmează multe altele.

Care consideri că este cea mai importantă performanţă a carierei tale?
Îmi place să cred că cele mai importante performanţe încă urmează, dar dacă ar fi să evidenţiez ceva, probabil ar fi medalia de bronz de la Olimpiada din 2014, din Norvegia.

Cât de greu a fost să câştigi această medalie?
O medalie olimpică se obţine cu multa muncă, am visat mulţi ani la ea.

Iar următorul tău vis care este?
Scopul meu e să obţin titlul de mare maestru - cel mai înalt titlu din şah, iar visul meu e să aud imnul României la Campionate Europene şi Mondiale.

Cele mai valoros titlu în şah este cel de mare maestru (sunt 13 femei în lume cu acest rang), urmând titlul de maestru (deţinut de Irina Bulmaga), mare maestră între femei (şi acesta deţinut de Irina) şi maestră între femei.

"Jucătorii de şah sunt calmi, nu şi jucătoarele!" :)

Cum ai început să joci şah? Te-a încurajat cineva să mergi pe acest drum sau a fost doar dorinţa ta?
Bunicul meu a fost cel care m-a învăţat să joc şah şi sper că, de acolo de sus, se bucură alături de mine de fiecare dată când câştig.

Te bucuri când câştigi, dar te şi enervezi când pierzi? Se spune că jucătorii de şah sunt destul de calmi...
E corect spus jucătorii sunt calmi, nu jucătoarele (râde)! Sunt o fire destul de emotivă, dar am învăţat că aşa numitul “sânge rece” e vital pentru a obţine performanţă.

Care este atuul tău principal la masa de şah?
Pentru mine, cel mai important e să primesc plăcere de la joc. Când iubeşti ceea ce faci şi e singurul lucru care te preocupă apar şi rezultatele. Ceea ce s-a schimbat în gândirea mea în ultimul timp e că nu îmi mai bat capul cu nimicuri şi am mereu în minte ceea ce vreau să obţin - mă trezesc şi mă culc cu gândul ăsta.

Ce contează mai mult în sportul minţii? Munca sau talentul?
Cred cu tărie că cel mai mult contează munca. Sunt multe exemple de copii talentaţi care obţin medalii la Campionate Europene şi Mondiale de juniori, dar ajungând la vârsta senioratului se pierd. Motivul e foarte simplu: de multe ori, e un handicap să fii talentat şi să obţii uşor totul, începi să crezi că e normal să câştigi fără să depui eforturi deosebite. Aici intervine rolul antrenorului şi al părinţilor - să te ghideze şi să te înveţe cum să îţi pui priorităţile.


Irina a reprezentat România la cinci Olimpiade de şah (2008, 2010, 2012, 2014 şi 2016), câştigând şi titlul de campioană în prima ligă germană, sezonul 2016/2017, alături de echipa Schwabisch Hall.

Meciul care a emoţionat-o până la lacrimi pe Irina

Te-ai aflat vreodată în situaţia în care credeai că meciul este pierdut, dar ai revenit spectaculos?
Mi s-a întâmplat de multe ori, dar cea mai memorabilă partidă de acest gen a fost la Campionatul Germaniei pe echipe, unde se mai juca doar partida mea, iar scorul era 2,5-2,5, practic de rezultatul partidei mele depindea soarta meciului şi a clasamentului final în campionat. Eram într-un final complet pierdut, fără 2 pioni, dar nu am cedat, am continuat sa-i creez adversarei mici probleme şi am reuşit întâi să egalez, apoi chiar să câştig! Cand am realizat că deja câştig partida, simţeam cum îmi bubuie inima şi îmi vine să plâng de bucurie - a fost un moment extrem de emoţionant!

După atâtea momente speciale, bănuiesc că nu regreţi că ai mers pe acest drum. Sau poate ţi-ai fi dorit să faci altceva în afară de şah?
Le sunt foarte recunoscătoare părinţilor mei pentru că m-au încurajat să-mi urmez visul. Nu am regretat niciodată această alegere şi mă bucur de fiecare dată când mă aşez în faţa tablei de şah.

Ce alte activităţi îţi mai oferă bucurie în viaţa de zi cu zi?
Îmi place foarte mult să citesc şi să călătoresc. O carte bună e cea mai bună metodă de relaxare a creierului, iar oraşele noi mă inspiră şi îmi dau parcă şi mai multă poftă de viaţă.

Mulţumesc şi succes în continuare!
Mulţumesc şi eu!