• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various ATP, sezon cu multe recorduri

ATP, sezon cu multe recorduri

There are no translations available.

The Telegraph prezintă cititorilor britanici un amplu rezumat al sezonului 2017 în tenisul masculin. Charlie Eccleshare zugrăveşte imaginea de ansamblu a sportului alb, iar concluziile sunt limpezi: tânăra generaţie sparge, timid, gheaţa, însă "veteranii" fac legea. 43 de sportivi de peste 30 de ani au încheiat sezonul în Top 100 - pentru prima dată de la introducerea clasamentului mondial - în 1973.

Club 30+ să trăiască

Ştirea numărul unu pe 2017: Rafael Nadal şi Roger Federer au revenit la putere. Cei doi (31 şi, respectiv, 36 de ani) au terminat în această ordine în clasamentul ATP şi şi-au împărţit titlurile de Mare Şlem. Cei doi împart capitolele de dominaţie: elveţianul are cele mai multe titluri (7, faţă de 6 ale lui Nadal), ibericul are cele mai multe victorii în 2017 - 67. Cei doi rivali ocupă primele două poziţii şi în topul celor mai multe victorii în faţa sportivilor de Top 10 - 14 pentru Federer, 12 pentru Nadal.Cu 17 victorii consecutive, din aprilie până în mai, Rafa Nadal este jucătorul cu cea mai lungă serie câştigătoare în 2017, dar şi tenismenul care a cedat cele mai puţine game-uri într-o finală câştigată (6-2, 6-1 cu Kyrgios, la Beijing). Roger Federer, de partea cealaltă, a câştigat finala cea mai scurtă pe 2017 - 53 de minute, la Halle, cu Zverev.

12 finale s-au jucat între sportivi din "club 30+": cea mai ridicată medie de vârstă s-a înregistrat la 's-Hertogenbosch, unde finaliştii adunau 72 de ani - Gilles Muller (34), faţă în faţă cu Ivo Karlovic (38 ani). Luxemburghezul este cel mai bătrân jucător care a câştigat un titlu ATP în premieră în 2017, iar Victor Estrella Burgos a continuat să câştige în ATP, un titlu, la 36 de ani şi şase luni.

Viitorul este... Zverev

SaschaŢ Zverev a reuşit, la 20 de ani, să intre în Top 4, să câştige cinci trofee - dintre care două Masters 1000. Germanul este singurul jucător care a reuşit să câştige în 2017 ambele probe ale unui turneu ATP - simplu şi dublu, la Montpellier.

Andrey Rublev este cel mai tânăr câştigător de turneu în 2017, la 19 ani şi nouă luni - prin succesul de la Umag. La 18 ani şi şapte luni, Denis Şapovalov este cel mai tânăr jucător din Top 150. Logic, finala cu cea mai mică medie de vârstă s-a înregistrat la Next Gen Finals, turneu la care au avut acces doar cei mai buni tineri jucători - finală câştigată de Hyeon Chung (21 ani) în faţa lui Şapovalov.

Surprize, surprize

Colegul de antrenament al lui Marius Copil din perioada junioratului, germanul Peter Gojowczyk, este singurul tennismen care a reuşit să câştige un titlu ATP din postura de sportiv venit din calificări - la Metz. Iar Andrey Rublev a fost cel mai norocos "lucky loser", reuşind să câştige turneul de la Umag, după ce fusese învins în calificări.

De pe poziţia 156 ATP, Estrella Burgos a triumfat la Quito şi a stabilit recordul pentru cel mai slab clasat campion în ATP pe 2017.

Indestructibilii

David Goffin a fost "greu de ucis" în 2017: are cele mai multe victorii în set decisiv - 22, şi cele mai multe succese înregistrate după cedarea primului set (14).

Totuşi, Roger Federer are cel mai bun procentaj de victorii în decisiv - 81,3%, iar Rafael Nadal este "omul greu de întors": a câştigat 61 din 63 de meciuri în care a câştigat primul set (al doilea jucător în Top, Sascha Zverev, are raport de 46 din 55).

Săritura cu prăjina în clasament

519 poziţii "a înghiţit" în 2017 australianul Matthew Ebden - de pe 595 pe 76. Sârbul Filip Krajinovic a reuşit cel mai clar salt în interiorul Top 50 - 203 poziţii, de pe 237 pe 34.

Omul cu serviciu de fier

Pentru prima dată după zece ani, un jucător a reuşit să câştige un titlu ATP fără a avea de înfruntat vreo minge de break. La Newport, John Isner a repetat performanţa lui Tommy Haas de la Memphis. Americanul este în top la toate capitolele statistice relevante pentru serviciu: medie de 19,8 aşi pe meci - depăşită doar de Karlovic (20,5), 93,1% game-uri câştigate pe serviciu (după karlovic - 93,2%) şi cel mai mare procentaj la primul serviciu (70,8% - în Top 10 fiind lider Nadal, cu 68,0%).

Cu un serviciu aproape impenetrabil, Isner este lider detaşat în ceea ce priveşte tiebreak-urile câştigate: 42, cu 20 mai multe decât al doilea jucător din clasament, Jack Sock (22 tiebreak-uri câştigate, din 26 jucate).

Gilles Muller, omul care l-a învins pe Nadal la Wimbledon, este "omul cu serviciu de fier la minge de break", reuşind să salveze oportunitatea adversarului cu procentul-record de 72,6%.

Cel mai bun retur

Una dintre marile surprize vine la capitolul cel mai bun jucător de retur. Statistica arată că cel mai eficient în 2017 a fost micuţul Diego Schwartzman (1,70 m), cu 34,8% game-uri câştigate pe retur şi 55,6% puncte câştigate pe serviciul doi al adversarului. Calitatea oponentului a contat însă.

Murray are cea mai mare rată de conversie a mingilor de break (47,8%), în timp ce Stan Wawrinka a fost cel mai eficient la retur în partidele contra jucătorilor de Top 10 - 54,1% mingi de break convertite.

Ratangiii

Kohlschreiber a scăpat printre degete victoria în faţa lui Andy Murray, la Dubai, după şapte mingi de meci avute în setul doi, în timp ce Fernando Verdasco a bifat un meci de coşmar în anul în care şi-a pus pirostriile - a avut cinci mingi de meci în faţa lui Novak Djokovic, la Doha, dar a pierdut meciul. Şi Andy şi "Nole" au spus 'mulţumesc', câştigând turneul.

Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania, Spania

Forţa numărul unu în tenisul masculin este Spania. Deşi Franţa a câştigat Cupa Davis, iar clasamentul pe naţiuni din competiţia pe echipe a tenisului masculin spune altceva, ibericii au câştigat cele mai multe trofee în 2017 - 11. Numărul unu mondial, Rafael Nadal, a reuşit cele mai multe victorii - 6, iar Roberto Bautista Agut - cu două trofee, Pablo Carreno Busta, David Ferrer şi Feliciano Lopez, cu câte un trofeu, au contribuit la un nou sezon reuşit în Penisnula Iberică.

Franţa şi Spania au luat însă faţa Spaniei în ceea ce priveşte numărul de jucători în Top 100 - 10 şi 9, faţă de opt, în timp ce Germania este la egalitate cu "Furia Roja", în 2017.

21 de ţări se pot mândri cu faptul că, prin jucătorii lor, au câştigat un trofeu ATP: Din păcate, România a înregistrat un record negativ - după ani buni, niciun tricolor nu a reuşit să câştige vreun titlu la nivel ATP sau Challenger, în proba de simplu.