• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Viorel Marinescu a devenit la 50 de ani campion național la judo

Viorel Marinescu a devenit la 50 de ani campion național la judo

There are no translations available.

Colonelul în rezervă Viorel Marinescu (50 de ani) a cucerit, în week-end, la sala specializată a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, titlul de campion național la judo, categoria supergrea, relatează MOLDPRES.

În celelalte categorii de greutate titlurile au fost obținute de Mihail Doncilă (60 kg), Cătălin Marian (66 kg), Denis Vieru (73 kg), Nicon Zaboroșciuc (81 kg), Iurie Mocanu (90 kg), Petru Pleșca (100 kg).

În ajunul turneului de seniori s-au desfășurat timp de două zile campionatele naționale de cadeți și juniori. Fiecare concurs a avut loc într-o singură zi. Această formulă de disputare a fost aplicată în premieră. În total, la cele trei turnee au participat circa 700 de concurenți. ”A fost un program de întreceri supraaglomerat, care este în contradicție cu prevederile regulamentului internațional”, a opinat pentru agenție secretarul campionatelor Mihail Ciudin. ”Biroul executiv al  Federației va decide dacă va mai organiza pe viitor trei campionate consecutiv la diferite categorii de vârstă”, a declarat secretarul general al Federației, Valeriu Duminică.

Potrivit lui, cel mai tensionate finale s-au desfășurat la categoriile de greutate 73 și 81 de kilograme. În ambele, câștigătorii au fost desemnați în prelungiri. ”Spectatorii prezenți au avut ocazia să urmărească două partide captivante, dramatice, un judo de calitate. Cei mai buni judocani moldoveni urmează să efectueze în continuare un cantonament în România, în munți”, a precizat oficialul.

Viorel Marinescu (categoria supergrea) este multiplu campion european și mondial printre veterani. Anul curent, Eugen Matveiciuc (81 kg) a devenit campion mondial de cadeți, iar Dorin Goțonoagă, care i-a cedat la campionatul național în finala categoriei de greutate până la 81 de kilograme lui Nicon Zaboroșciuc, a cucerit titlul de campion european Under-23.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov. Nicolae Belocosov, Sergiu Toma.