• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Loturile naționale de judo se vor antrena în România până la finele lunii

Loturile naționale de judo se vor antrena în România până la finele lunii

There are no translations available.

Loturile naționale de judo masculin, toate categoriile de vârstă, se vor antrena până pe 20 ianuarie curent în România, transmite MOLDPRES.

Secretarul general al Federației naționale de profil, Valeriu Duminică a declarat astăzi pentru agenție că cantonamentul programat este deja în desfășurare. ”Am sosit în România la puțin timp după Anul Nou. Ne aflăm într-un cantonament centralizat la Cheile Gradiște, o stațiune montană, unde există toate condițiile de pregătire, ”încărcare a batereelor” la altitudine pentru ca apoi să fim într-o condiție fizică bună la turneele ce se vor desfășura anul curent: Campionate Europene, Mondiale, turnee de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a precizat oficialul, care se află la Cheile Gradiște în postura de antrenor secund al lotului național de seniori. El dirigează proceseul de antrenamente în comun cu antrenorul-șef, Veaceslav Bacal.

Din componența loturilor fac parte 17 judocani (cadeți, juniori, tineret, seniori). La judo sistemul de calificare la Olimpiade este următorul. Toate punctele acumulate timp de 4 ani sunt adunate și primii 32 de sportivi din top, conform punctajului obțin dreptul de a concura la Jocurile Olimpice.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Tudor Lazarenco, Apti Magomadov, Andrei Golban, Marcel Trudov. Nicolae Belocosov, Sergiu Toma.