• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Locul 1 all-time: cine a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă?

Locul 1 all-time: cine a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă?

There are no translations available.

Fondista Marit Bjoergen (Norvegia) a rescris miercuri, 21 februarie, istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Cu medalia de bronz cucerită în proba de sprint pe echipe de la PyeongChang, sportiva în vârstă de 37 de ani a urcat pe locul 1 all-time la numărul de medalii câştigate la Jocurile Olimpice.

Marit Bjoergen era clasată pe locul 3 all-time înaintea ediţiei din Coreea de Sud cu 10 medalii, după alţi doi norvegieni, Ole Einar Bjoerndalen – 13 medalii şi Bjoern Daehlie – 12 medalii. Sportiva de la schi fond a cucerit deja la PyeongChang nu mai puţin de patru medalii, dintre care un aur la ştafeta de 4x5 kilometri, una de argint la skiathlon şi două de bronz la 10 km liber şi sprint pe echipe. În această ultimă probă, Bjoergen a făcut echipă cu Maiken Caspersen Falla şi au încheiat pe locul 3, după Statele Unite şi Suedia.

Din cele 14 medalii cucerite de Marit Bjoergen la Jocurile Olimpice, jumătate au fost de aur. Doar la acest capitol, norvegianca este depăşită de Bjoerndalen şi Daehlie, care au câte 8 titluri olimpice. În istoria Jocurilor Olimpice, vară şi iarnă, o singură femeie a câştigat mai multe medalii decât sportiva de la schi fond, este vorba despre gimnasta Larissa Latynina, care are în palmares 18 medalii, dintre care 9 de aur. La titluri olimpice, Bjoergen mai este devansată de înotătoarea Jenny Thompson şi Birgit Fischer (kaiac), ambele cu cîte 8 medalii de aur.

După proba de sprint pe echipe a fetelor ar mai fi de remarcat faptul că Statele Unite au câştigat primul titlu olimpic la schi fond. Fericitele câştigătoare sunt Kikkan Randall şi Jessica Diggins.